HINA

PREPOZNAJETE LI TOPLINSKI UDAR? U prometu razborito, čuvajte zdravlje

Očekuje se visoko rizičan vikend na prometnicama. Kraj tjedna je uobičajeno doba smjene turista a u subotu se slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te se očekuje pojačan promet i iz tog izvora. Vladat će izuzetno velike vrućine i osim strpljenja putnici se moraju naoružati i adekvatnim vještinama odnosno znanjima o pružanju neposredne zdravstvene pomoći potencijalno potrebne njihovim suputnicima.

“Očekuje nas vrlo težak vikend za putovanje, predlažemo da na put prema moru ne krećete tijekom subote prijepodne, nego u poslijepodnevnim ili večernjim satima, zbog nižih temperatura, ali i zbog slabijeg prometa. U smjeru unutrašnjosti, treba izbjegavati nedjelju u poslijepodnevnim satima.

Osim mnogobrojnih stranih i domaćih turista, mnogi će se uputiti na proslavu obljetnice „Oluje“ što će stvoriti dodatne probleme na Ličkoj magistrali (DC1) od Karlovca prema Slunju i Kninu. Kako bismo izbjegli gužve u Slunju, možemo putovati državnom cestom DC23 od Karlovca preko Generalskog Stola i Josipdola do autoceste A1 u Ogulinu.

Ukoliko ste primijetili da nekome od vaših suputnika zbog vrućine nije dobro, odmah potražite stručnu pomoć. Na hrvatskim autocestama na pojedinim lokacijama smještena su vozila Hitne medicinske pomoći.

Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica. Ostali simptomi su:

– tjelesna temperatura iznad 40°C;
– jaka glavobolja;
– nesvjestica i smušenost;
– crvenilo kože i nedostatak znojenja;
– mučnina i povraćanje;
– grčevi;
– ubrzan rad srca i ubrzano, plitko disanje.” – upozoravaju iz HAK-a.

Iz Hrvatskog autokluba javljaju:

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, povremeno na cestama iz unutrašnjosti u smjeru mora, na pojedinim dionicama cesta u Istri, duž Jadranske magistrale (DC8) te na pojedinim granicama s BiH, Srbijom i Crnom Gorom.

U poslijepodnevnim satima gust promet uz povremene zastoje očekuje se na važnijim cestovnim pravcima u smjeru mora, ali i unutrašnjosti, osobito na autocesti A1 između Zagreba i Bosiljeva, zagrebačkoj obilaznici u smjeru čvora Lučko, autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba, na autocesti A3 Bregana-Lipovac u oba smjera, na Krčkom mostu u oba smjera, riječkoj obilaznici, na cestama kroz Istru prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, na A7 Rupa-Diračje te dionici Orehovica-Šmrika, duž jadranske obale na prilazima gradovima i turističkim središtima, u trajektnim pristaništima te na većini graničnih prijelaza gdje su moguća višesatna čekanja.”

Komentiraj