PREPOROD “Vlada odugovlači pregovore o plaćama”

Marko Lukunic/PIXSELL

Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod upozorio je u srijedu da Vlada odugovlači pregovore o plaćama sa sindikatima javnih službi.

“Vlada je četiri mjeseca otezala s početkom pregovora, a nakon što je pozvala sindikate na pregovore 12. rujna, sada već treći put odgađa sastanak. Zaposlenici su zabrinuti jer im o pregovorima ovisi osnovica plaće”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Podsjetio je da se osnovica nije mijenjala već deset godina, pa ako pregovori ne daju neki konkretan rezultat plaće i materijalni položaj zaposlenih u prosvjeti bit će iduće godine još gori.

“Govorimo o zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi i kulturi, odnosno o cjelokupnom javnom sektoru koji obuhvaća 180.000 radnika. Oni već deset godina imaju zamrznute plaće, pa ako se to ponovi za godinu dana stvarno nećemo imati što govoriti o obrazovanju i zdravstvu kao prioritetu. Očito su javne službe na začelju, sve ostalo je u ovoj zemlji važnije od javnih službi”, ogorčen je Stipić.

Predsjednik županijskog sindikalnog povjerenstva Igor Jovanović posebno je upozorio na probleme u školama s djecom s posebnim potrebama, gdje su zaposlenici primali od 200 do 900 kuna manje plaće.

Komentiraj