epa

PREOKRET Sjeverna Koreja otkazala zajednički nastup s Jugom

Sjeverna Koreja otkazala je kulturnu priredbu koju je 4. veljače na svom teritoriju trebala održati s Južnom Korejom, optuživši južnokorejska glasila da potiču “uvredljiv” odnos prema Sjeveru, priopćilo je u ponedjeljak južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Seul je sjevernokorejsku odluku o otkazivanju zajedničkog nastupa ocijenio “vrijednom žaljenja” te istaknuo da bi Pjongjang morao poštovati dogovor koji su dvije zemlje postigle.

Priredba se trebala održati u iduću nedjelju u Mont Kumgangu, turističkom središtu u Sjevernoj Koreji, kao dio inicijative za približavanje Seula i Pjongjanga u povodu Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu koje počinju 9. veljače.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za veze sa sjevernokorejskim režimom, navodi da je “Sjever u svom dopisu rekao da naša glasila potiču javnost na uvredljiv odnos prema iskrenim naporima Sjevera u vezi s Olimpijskim igrama u Pjongčangu, idući dotle da osporavaju proslavu koju organizira Sjever i ne ostavljaju mu drugu mogućnost doli da otkaže priredbu o kojoj je postignut zajednički dogovor”.

Pjongjang je rekao da 70. obljetnicu ustroja svojih oružanih snaga želi obilježiti 8. veljače, dan uoči svečanosti otvorenja ZOI-ja u Južnoj Koreji. Satelitske snimke pokazuju vojnike i oklopna vozila kako sudjeluju na probama prije moguće vojne smotre koja se čini kao demonstracija sile.

Sjeverna Koreja koja je bojkotirala igre u Seulu 1988., napokon je u siječnju odlučila poslati sportaše na ZOI, nakon višekratnih poziva Juga na održavanje “miroljubivih igara”.

No u Južnoj Koreji se čuju kritike da je Seul suviše popuštao Sjeveru ne bi li ga pridobio za dolazak na igre.

Komentiraj