Prenosimo intervju s Juricom Lovrinčevićem, predsjednikom Uprave Peveca

Tomislav Miletic/PIXSELL, Arhiva Nacionala

Predsjednik Uprave Peveca, Jurica Lovrinčević, dao je intervju za tportal u kojem govori o zahtjevima tvrtke Maloprodajna ulaganja, reorganizaciji, uvrštenju dionica tvrtke na Zagrebačku burzu, mogućem preuzimanju slovenskog Merkura, razvojnim planovima…

Intervju koji je Jurica Lovrinčević dao za tportal prenosimo u cijelosti:

“Tvrtka Maloprodajna ulaganja traži sazivanje izvanredne skupštine Peveca. Hoće li doći do izvanredne skupštine i o čemu će se odlučivati na njoj?

“Morate znati da ja kao predsjednik Uprave moram prvenstveno voditi računa o interesima tvrtke poštujući zakon, a ne ispunjavati hirove manjinskog dioničara u financijskim problemima koje namjerava riješiti nauštrb tvrtke čije je dionice kupio i za koje se zadužio. Pažljivo smo proučili sve zahtjeve Maloprodajnih ulaganja i, ono što je najvažnije, zatražili, između ostalih, mišljenja neovisnih stručnjaka, prof.dr.sc. Siniše Petrovića s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i doc.dr.sc. Kosjenke Dumančić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iz njihovih mišljenja proizlazi upravo ono što smo i mi mislili – zahtjevi koje su postavila Maloprodajna ulaganja najblaže rečeno su neutemeljeni, da ne govorim da su neki i nezakoniti, a nije im pritom važan interes društva, već samo materijalni jednog dioničara, ali naravno odluka o zahtjevu je na Upravi. Točnije, tražili su da Glavna skupština donese odluku o dopuni odluke o uvrštenju dionica Peveca na uređeno tržište najkasnije do 15. veljače 2017. godine. No Uprava ne može utjecati na proceduru i donošenje odluke o uvrštenju dionica jer je cijeli postupak propisan Zakonom o tržištu kapitala i pravilima Zagrebačke burze (ZSE), a konačnu odluku o uvrštenju donosi ZSE.

Uprava Peveca izvršava sve odluke Glavne skupštine, pa tako i odluku kojom je dužna poduzeti sve pripremne radnje za provedbu uvrštenja dionica na uređeno tržište. U prvoj fazi provedene su sve aktivnosti, a druga faza je u tijeku.

Zašto?

Nemamo potpune informacije, točnije imamo nepotpune financijske podloge, zbog čega Uprava bez detaljne analize ne može zaštititi interes društva. Uprava se prvenstveno mora u cijelom postupku rukovoditi interesima društva i zaštititi ga od odgovornosti za štetu i od prekršajnih sankcija za slučaj davanja nepotpunih i neistinitih informacija.

Usto, Maloprodajna ulaganja su zahtijevala isplatu zadržane dobiti, pozivajući se pritom na činjenicu da je Pevec uspješno završio četverogodišnji ciklus i ostvario najbolji poslovni rezultat u prva dva kvartala 2016. No dioničari su na Glavnoj skupštini održanoj 1. lipnja s 98,04 posto glasova, među kojima je i glas Maloprodajnih ulaganja, donijeli odluku o upotrebi dobiti za 2015., tako da se dobit većim dijelom rasporedi u zadržanu dobit. Moram naglasiti da su temeljni razlozi za takvu odluku Glavne skupštine održanje financijske stabilnosti tvrtke i investicije pa sada drugima ostavljam na razmišljanje o namjerama dioničara koji nakon nekoliko mjeseci želi promijeniti odluku donesenu, ponavljam, radi očuvanja financijske stabilnosti i investicija. Osim toga, na odluku o isplati zadržane dobiti ne mogu utjecati rezultati poslovanja za 2016. i tu bi činjenicu također podnositelj zahtjeva trebao znati.

Kada se može očekivati uvrštenje dionica Peveca na službeno tržište Zagrebačke burze?

Dionice Peveca će biti izlistane na burzi kad se ispune zakonske procedure i utvrdi pravo stanje tvrtke. Nitko nije protiv toga, ali postoji način na koji se to radi. Da bi kompanija bila u prvoj kotaciji Zagrebačke burze, mora zadovoljiti mnogo kriterija i prema dioničarima te investicijskoj javnosti iskazivati potpune, nedvosmislene podatke. Već sam spomenuo da je u tijeku druga faza projekta i čim budemo imali prave podatke, izaći ćemo s njima.

Pevecu predstoji reorganizacija. Koji će biti vaši prvi potezi na čelu Uprave Peveca, kakva je vaša vizija tvrtke?

Pevec ima još dosta izazova, no vjerujem da ćemo osnaženi kadrovskim pojačanjima uspjeti osigurati tvrtki dugoročnu stabilnost, rast i razvoj. Pored mene, u Upravi je Krešimir Bubalo, koji ima dugogodišnje iskustvo, kako u bankarskom sektoru, tako i u javnom djelovanju. Osim toga, pridružio nam se Jure Radoš, a on je 15 godina radio u maloprodaji te ima zavidna iskustva i znanja koja su nam potrebna. Osim njih, u Pevecu je mnogo iskusnih kadrova s kojima ćemo raditi na daljnjem osnaživanju tvrtke. Jaki smo koliko su nam jaka i imena koja čine tim, a u njemu su još Renata Duka, Dijana Jendrašinkin, Nenad Mađerić, Gordan Brlečić itd. Naš cilj je još veća efikasnost.

Pevec mora biti, a ja to tako i vidim, moderna kompanija koja ima čvrst položaj u Hrvatskoj. Osim toga, Pevec mora biti snažna kompanija koja je u stanju širiti se vodeći se pritom interesima tvrtke te po uputama strategije Nadzornog odbora kao glasa dioničara i u prvom redu većine dioničara koji svoju volju iskazuju na Glavnoj skupštini.

Kakve razvojne planove imate: Hoćete li ulagati u nove centre, poboljšanje postojećih? Tko od konkurencije vam je najveća prijetnja?

Dao sam si zadatak da u tri mjeseca moram riješiti probleme s kojima se nitko nije ozbiljno bavio godinama. To su Bjelovar i Zadar, naša dva prodajna centra u kojima zaposlenici rade ne samo u neprimjerenim uvjetima, već se usudim reći i nedostojnima 21. stoljeća. Na moju veliku sreću i radost, riješili smo oba problema. Kupili smo zemljište i objekt u Bjelovaru i početkom iduće godine tamo će početi nicati lijep, suvremeno uređen i opremljen prodajni centar Pevec. Osim toga, u Zadru smo kupili razlučna prava i planiramo da već u proljeće preseliti naš prodajni centar u bivši Baumax. Treće što želim hitno riješiti su imovinsko-pravni odnosi nad našim objektom koji imamo u Puli. Inače, po strategiji koju je usvojio bivši Nadzorni odbor, plan je da Pevec 30 posto prihoda ostvaruje u vlastitim objektima. Što se konkurencije tiče, ona je jaka pa se zato borimo s njom na mnogim poljima.

Što se pak prijetnji tiče, najveća su ishitreni zahtjevi manjinskog dioničara Maloprodajna ulaganja za isplatom sve akumulirane dobiti, pri čemu se gleda isključivo egoistično, ne razmišljajući o tome što će biti s tvrtkom. Tko gubi, ima se pravo ljutiti, ali ne može derogirati odluke većine.

Zašto se odustalo od natjecanja za preuzimanje slovenskog Merkura?

Merkur i Pevec su kompanije koje odgovaraju jedna drugoj i bilo bi dobro da se u nekom vidu spoje te zajedno nastupaju na tržištu regije. Drugim riječima, sinergija te dvije kompanije bila bi dobra. Nismo odustali od Merkura upravo zbog te sinergije koju vidimo, ali za dogovor trebamo razumijevanje i druge strane…

Kako komentirate mandat Darka Šketa na čelu Peveca i njegove izjave da mu ‘nije jasno zbog čega je dobio otkaz’?

Mogu samo reći kako treba pustiti institucije da rade svoj posao, a vrijeme će najbolje sve pokazati. On za nas više nije tema, okrenuti smo budućnosti”, piše u intervjuu.

Jurica Lovrinčević
Jurica Lovrinčević

Komentiraj