Preminuo Zvonko Bego, jedna od najvećih legendi Hajduka

Screenshot/Hajduk/Twitter

U ponedjeljak je u Krapisnkim toplicama, nakon kratke bolesti, preminuo legendarni nogometaš Hajduka i osvajač zlatne olimpijske medalje Zvonko Bego, objavio je splitski klub na svojim stranicama.

Zvonko Bego je rođen u gradu pod Marjanom 19. prosinca 1940. godine. Bio je lijevokrilni napadač, jugoslavenski nogometni reprezentativac. Od tri brata Bego (Boran, Ivo i Zvonko) nogometaša Hajduka, najmlađi je Zvonko imao najviše uspjeha na nogometnom polju. U Hajduk je stigao kao vratar, ali ga je legendarni Luka Kaliterna ‘potjerao’ s gola i smjestio u polje.

Za seniore je debitirao 1957. godine na utakmici u Zagrebu protiv Lokomotive za Kup kad je Hajduk pobijedio s 3:1. Zvonko je uvijek rado isticao taj svoj debi u bijelom dresu: “Moj životni san da igram u velikoj momčadi u kojoj su sve do tada briljirali najslavniji poslijeratni Hajdukovi asovi, iznenada se ostvario. Kako je igra sve više odmicala, treme je sve više nestajalo. Borio sam se svojski i polučio jedan zgoditak. Frane Matošić je, na moje ogromno zadovoljstvo, poslije utakmice koju smo dobili sa 3:1, rekao da sam igrao dobro. Bila je to za mene najveća i najdraža nagrada jer priznanje jednog velikog nogometaša i stručnjaka kakav je Frane Matošić, zaista mi je tada mnogo vrijedilo.”

Bego se rado sjećao i svog prvog prvenstvenog gola protiv Vojvodine u Splitu 9. ožujka 1958. kad je za pobjedu od 1:0 postigao najdraži gol u karijeri. U sezoni 1966./67. odlazi u Bayern, a pozom i u Twente. Nastavio je u Bayeru iz Leverkusena, pa u Austriji iz Salzburga, da bi se vratio kući 1971. godine. Po povratku u Hrvatsku 1971. godine pojačava Junak iz Sinja, a igračku karijeru završava u Uskoku iz Klisa.

Za A reprezentaciju Jugoslavije Zvonko Bego nastupio je 6 puta i postigao 2 zgoditka. U dresu sa državnim grbom debitirao je u Zagrebu 19. studenog 1961. godine u prijateljskoj utakmici protiv Austrije (2:1), a od državne se izabrane vrste oprostio u Tel Avivu 14. prosinca 1961. godine u prijateljskoj utakmici protiv Izraela (2:0). Sudionik je Olimpijskih igara 1960. godine u Rimu kada je jugoslavenska reprezentacija postala pobjednik olimpijskog nogometnog turnira.

Komentiraj