Preminuo umirovljeni glumac Kazališta Komedija Ranko Tihomirović

Dugogodišnji član glumačkog ansambla kazališta Komedija, glumac Ranko Tihomirović, preminuo je u nedjelju u 70. godini života, objavilo je to kazalište.

Ranko Tihomirović rođen je 3. lipnja 1951. u Čakovcu. Završio je studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a usavršavao se i na Odjelu drame Cornell Universityja (SAD).

Prvu premijeru za Kazalište Komedija odigrao je 1973., a u stalni je angažman primljen 1. prosinca 1988. Od tada je u matičnom kazalištu odigrao uloge u brojnim predstavama – dramskim i glazbenim: Mališan, Romeo i Julija, Car Franjo Josip u Zagrebu, Dubravka, Kidaj od svoje žene, Colombe, Đerdan, Barun Trenk, Matijaš Grabancijaš Dijak, Veliki manevri u tijesnim ulicama, Kralj je gol, Isus – sin čovječji, Noć u Veneciji, Gostioničarka, Gubec-beg, Janica i Jean, Piaf, Grubijani, San ivanjske noći, Posljednja večera u pogrebnom poduzeću, Jalta, Jalta…

Osim u matičnom kazalištu, igrao je u predstavama ostalih kazališta i glumačkih družina: brojne uloge u HNK Split i na Splitskom ljetu, u zagrebačkom HNK, HNK u Osijeku, Cornell University Theateru, Teatru Žar ptica…

Ostvario je i uloge u filmovima: Život sa stricem (Papić), Četverored (Sedlar), Servantes iz Malog Mista (Marušić), televizijskim filmovima: Mrtva točka, Mali suci, Postolar i vrag, te u radiodramama Dramskog programa Hrvatskoga radija, a sinkronizirao je i brojne animirane filmove, poput filmova Asterix, Krpena Ann, Blizanci, Animanijaci.

Posljednji ispraćaj Ranka Tihomirovića bit će u subotu, 18. prosinca, u 13:20 sati u krematoriju na Mirogoju.

 

Komentiraj