Preminuo slavni Peter Fonda, ostat će upamćen po kultnom filmu “Goli u sedlu”

Slavni holivudski glumac Peter Fonda preminuo je u dobi od 79 godina, potvrdila je njegova obitelj. Fonda je preminuo uslijed komplikacija s disanjem zbog raka pluća, a umro je u miru, okružen obitelji u svom domu u Los Angelesu.

“S dubokom tugom javljamo da nas je napustio Peter Fonda”, objavila je glasnogovornica obitelji.

“Jako sam tužna. Bio je moj dragi mlađi brat. Posljednjih sam dana provela prekrasne trenutke s njim. Smijao se do samog kraja”, rekla je njegova starija sestra, također holivudska zvijezda, Jane Fonda.

Peter fonda bio je dio slavne veteranske holivudske glumačke obitelji. Otac mu je bio Henry Fonda, cijenjeni glumac, a njegova je kćer Bridget Fonda poznata po ulogama u filmovima Samci, Kum III, Oglas donosi smrt, Put bez povratka, Napojnica od dva milijuna dolara i Jackie Brown.

Možda najpoznatiji film Petera Fonde je ‘Goli u sedlu’ (‘Easy Rider’) iz 1969. godine, u kojem je glumio, bio koscenarist i producent. U filmu je glumio zajedno s Dennisom Hopperom, inače redateljem filma, i mladim Jackom nicholsonom. Film je postao klasil, a Fondi je donio nominaciju za Oscara za najbolji scenarij.

Fonda je u ‘Goli u sedlu’ glumio bajkera, a to je uloga koju će mnogo puta glumiti tijekom svoje karijere. U tom “filmu ceste” dvojica bajkera putuju motociklima po Americi, putem sreću različite ljude i moglo bi se reći da su u potrazi za stvarnom Amerikom. Kritičari ga smatraju jednim od najutjecajnijih američkih filmova s kraja 60-tih godina prošlog stoljeća, a s godinama je stekao kultni status.

Snimio je više od 50 filmova, a za film “Uleejevo zlato” (Ulee’s Gold) iz 1997. godine dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca.
1997. godine nominiran je za Oscara, za glavnu ulogu u tom filmu.

Kasnije u životu posvetio se očuvanju okoliša, a 2012. godine bio je koproducent filma ‘The Big Fix’, koji govori o velikoj eksploziji naftne platforme BP-a Deepwater Horizon i ogromnom onečišćenju mora i ekološkoj katastrofi.

Komentiraj