Preminuo skladatelj i glazbenik Aleksandar Sanja Ilić

U 70. godini života preminuo je cijenjeni skladatelj i glazbenik Aleksandar Sanja Ilić. Autor gotovo 1000 pjesama napisao je brojne hitove koje su izvodili velikani regionalne glazbene scene poput Gabi Novak, Radojke Šverko, Zdravka Čolića, Nede Ukraden, Tereze Kesovije, Bisere Veletanlić, Dade Topića, Jasne Zlokić i drugih. Tijekom karijere Sanja je pisao i glazbu za kazališne predstave, mjuzikle, serije i filmove, a dobitnik je brojnih prestižnih nagrada za izuzetna glazbena ostvarenja.

Aleksandar Sanja Ilić rođen je 27. ožujka 1951. godine u Beogradu, mjestu za koje je bio vezan čitav život. Uz osnovnu i srednju školu pohađao je i glazbenu školu Josipa Slavenskog, smjer klavir, gdje se rodila vječna ljubav prema glazbi. Usprkos velikom talentu i interesu za skladanjem i muziciranjem, Sanja je završio Arhitektonski fakultet u Beogradu, nakon čega mu se ukazala prilika da radi kao arhitekt u New Yorku. Nasreću, odlučuje se za ostanak u Beogradu i upisuje glazbenu akademiju.

Prvi ozbiljniji angažman Sanja bilježi s 12 godina kada je napisao glazbu za pjesmu ‘Uniforme’,  emitiranu u kultnoj seriji za djecu ‘Na slovo, na slovo’. Samo četiri godine kasnije skladao je pjesmu ‘Pesnik mira’, koju je na domaćem natjecanju za pjesmu Eurovizije izvela Lola Novaković. U srednjoj školi je napisao glazbu za prvi jugoslavenski rock mjuzikl ‘Arhanđeli i Automati’,  bio je član grupe Vragolani s kojom je nastupao na školskim priredbama, dok je u s grupom San djelovao četiri godine i snimio pet singl ploča. Godine 1976. Sanja piše skladbu ‘Baj, baj, baj’ kojom se Bisera Veletanlić predstavila na izboru za pjesmu Eurovizije u Opatiji. 1982. piše glazbu za pjesmu ‘Halo halo’, veliki hit grupe Aske izvedenu na Pjesmi Eurovizije. Dvije godine kasnije Slađana Milošević i Dado Topić izvode pjesmu ‘Princeza’, po mnogima jedan od najljepših dueta dvadesetog stoljeća, za koji glazbu također potpisuje Sanja Ilić. Osim estradnih, bilježi uspjehe i u području filmske glazbe od kojih se ističu glazba za film ‘Dark Echoes’, ‘Čudna noć’ i ‘Karaula’.

Godine 1998. osnovana je Balkanika, grupa talentiranih glazbenika na čelu sa Sanjom Ilićem, čija fasciniranost starim balkanskim instrumentima sastavu daje prepoznatljiv i jedistven zvuk. Iako ih je iznimno teško svrstati u određeni glazbeni žanr, krasi ih originalan zvuk, etno elementi temeljeni na moćnom ritmu Balkana, a sve je popraćeno modernom produkcijom. Tijekom godina bend bilježi brojne nastupe diljem svijeta, a posebno je važan onaj u Lisabonu 2018., kada kao predstavnici Srbije na Eurovision Song Contestu u Lisabonu izvode pjesmu ‘Nova dec’a. Prošle godine Croatia Records je objavila CD i LP izdanje sjajnog albuma grupe Balkanika pod nazivom ‘Stand Up’.

 

Komentiraj