Preminuo Sir Alan Parker, redatelj filmova ‘Bugsy Malone’ i ‘Evita’

 

Sir Alan Parker, svestrani britanski redatelj koji stoji iza filmova ‘Evita’, ‘Bugsy Malone’ i ‘Ponoćni ekspres’ preminuo je u dobi od 76 godina, javlja Hollywood Reporter. Parker je umro u petak u Londonu nakon duže bolesti.

U film je ušao iz svijeta reklama, a njegovi su filmovi bili žanrovski eklektični. “Volim svaki put raditi različite stvari kako bih ostao kreativno svjež”, rekao je Parker.

Posebno se istaknuo u glazbeno orijentiranim filmovima, kao što su ‘Bugsy Malone’ (1976.), ‘Fame’ (1980.), ‘Pink Floyd: Zid’ (1982.), ‘The Commitments’ (1991.) te ‘Evita’ (1996.) u kojem je Evitu Peron glumila Madonna. “Kada glazbu i slike koristite zajedno, to je vrlo moćno”, izjavio je Parker 1995. godine.

Svjetski poznat postao je filmom ‘Ponoćni ekspres’ za koji je scenarij napisao Oliver Stone. Priča je to o mladom Amerikancu kojeg glumi Brad Davis, koji je zbog preprodaje droge završio u turskom zatvoru na pet godina. Tu je i ‘Mississippi Burning’ iz 1988. godine, o dvojici službenika FBI-a (Gene Hackman i Willem Dafoe), koji su istraživali nestanak tri aktivista za ljudska prava 1964. godine. Oba filma nominirana su za Oscara u kategorijama najboljeg redatelja i najboljeg filma.

Ipak, Oscara nije dobio. Godine 1979. on je pripao redatelju Michaelu Ciminu (‘Lovac na jelene’), a 1989. Barryju Levinsonu (‘Kišni čovjek’). Svoj posljednji film režirao je 2003. godine. Riječ je o ‘Životu Davida Galea’, filmu o smrtnoj kazni u kojoj glavnu ulogu igra Kevin Spacey. Dvije godine kasnije objavio je da je završio s filmskim poslom.

“Režiram od svoje 24. godine. Svaki je dan bila bitka, svaki je dan bio težak. Ili ste se svađali s producentima koji ima drugačije mišljenje od vašeg, ili sa studijem, ili s bilo kime. Filmovi su izuzetno skupi, a u takvim situacijama imate ljude kojima morate služiti. Provučete se ispod konopaca i uđete u ring. Ja sam se cijeli život borio za ovaj posao. Svi koji su ikada radili sa mnom znaju da se borim za naše pravo da film predstavimo onako kako to mi želimo”, izjavio je jednom prilikom.

Rođen je 14. veljače 1944. godine u Islingtonu, radničkom dijelu Londona. Njegova majka Elise bila je krojačica, a otac William dostavljač novina i soboslikar. Bio je jedino dijete. Nakon završene škole Parker se zaposlio kao copywriter u reklamnim agencijama, a kasnije je počeo i snimati reklame. Izjavio je da mu nikada nije bila ambicija postati filmski redatelj, samo je želio biti kreativni direktor reklamne agencije CDP.

“Bio sam tamo u trenutku kada je tvrtka radila najbolje reklame i bio sam sretan i ponosan što sam dio tog svijeta”, istaknuo je. Nakon susreta s Davidom Puttnamom, koji će kasnije producirati ‘Vatrene kočije’, napisao je scenarij za ‘Melody’, film koji se vrtio oko glazbe Bee Geesa. Puttnam je producirao taj film, kao i ‘Bugsy Malone’ i ‘Ponoćni ekspres’, a njih dvojica su ostali dugogodišnji prijatelji.

Prelazak iz svijeta reklame u onaj filmski, kazao je, nije bio jednostavan. Objasnio je da je uvijek bio prisutan strah da copywriteri nisu bili legitimni. “Zato sam potpuno prestao sa snimanjem reklama, kako bi me kao filmaša shvatili ozbiljno”, ispričao je 2017. godine.

Prvu nagradu BAFTA, od njih sedam, osvojio je 1976. godine kao redatelj ‘The Evacuees’, BBC-jevog televizijskog ratnog filma o dva židovska dječaka koje evakuiraju iz Manchestera u Blackpool za vrijeme Blitza (engleski naziv za zračne napade Luftwaffea na britanske gradove tijekom Drugog svjetskog rata sa ciljem slamanja otpora i kapitulacije Ujedinjenog Kraljevstva).

Njegovi filmovi osvojili su 10 Oscara, 10 Zlatnih globusa i 19 nagrada BAFTA.

Prvi ‘izlet’ na veliko platno bio je ‘Bugsy Malone’, glazbeni film smješten u 1929. godinu. Radnja se odvija u New Yorku za vrijeme prohibicije. u glavnim su ulogama bili Scott Baio, Jodie Foster i Dexter Fletcher, koji će kasnije režirati ‘Rocketmana’. Zanimljivo je da se cijela glumačka postava sastojala od djece. Parker je snimao brojne reklame sa djecom, a imao je i četvero svojih mališana.

Nakon ‘Bugsyja Malonea’ snimio je ‘Ponoćni ekspres’, dva potpuno različita filma. Priznao je 2017. godine da je nakon ta dva filma nekako ispalo da svaki sljedeći film bude nešto drugačije.

Kada je želio snimiti nešto zabavno, napravio je film ‘The Commitments’ o amaterskim glazbenicima u Dublinu koji osnivaju soul bend. “Napraviti nešto što ljude zapravo zabavi i iz kina izlaze sretni, pravi je pothvat. I nije jednostavno”, rekao je Parker.

Kraljica Elizabeta II. imenovala ga je 1995. godine zapovjernikom Reda Britanskog carstva, a vitezom 2002. godine. Jedan je od utemeljitelja Directors Guild of Great Britain, strukovne udruge koja okuplja redatelje svih medija (film, tv, radio, kazalište) a bio je i na čelu Britanskog filmskog vijeća.

Posljednje godine proveo je baveći se slikarstvom. “Imao sam šarmantan život. Potpuno sam kontrolirao svoj rad, iako radim u teškom području hollywoodskog stroja. Nisu se miješali u ono što sam radio, i zato su moji filmovi ispali dobro. Ako mi se nisu svidjeli, krivica je bila samo moja”, objasnio je.

Iza njega su ostali druga supruga Lisa Moran-Parker, njegova djeca Lucy, Alexander, Jake, Nathan i Henry te sedmero unučadi.

Komentiraj