Preminuo Rajko Dujmić

 

Skladatelj Rajko Dujmić preminuo je u 66. godini života od posljedica zadobivenih u prometnoj nesreći koja se dogodila prije nekoliko dana u Ravnoj Gori. Tada je Dujmić zgubio nadzor nad svojim VW Tiguanom zagrebačkih registracijskih oznaka i sletio u provaliju.

Podsjetimo, nakon nesreće Dujmić je bio u induciranoj komi, a liječnici bolnice na Sušaku nisu se uspjeli izboriti za njegov život.

Bio je jedan od najpriznatijih domaćih glazbenika i skladatelja. Bio je najpoznatiji kao dio Novih fosila, a skladao je na stotine pjesama.Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli te Klan i Zlatni akordi, a njegova prva autorska pjesma izvedena je na Boom festivalu u Ljubljani.

S Novim Fosilima krenuo je 1978. godine, a u isto je vrijeme intenzivno surađivao sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me” Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

U Novim fosilima proveo je 30 godina. Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Najprodavanija ploča Novih Fosila “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine, prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Ploče Novih Fosila prodane su u više milijuna primjeraka, te su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na našim prostorima.

Napisao je čak 1821 djelo, na većini pjesama pojavljuje se kao autor glazbe, ali i kao aranžer ili producent. Svoj prvi i jedini kantautorski album “Nizvodno od raja” Rajko je objavio 1993. godine. Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe i reklamnih spotova. Radio je i scensku glazbu za kazališnu predstavu “Dundo Maroje” u Gavelli 1995. u režiji Krešimira Dolenčića, te za predstavu “Osam lakih komada” redateljice Nine Keflin. Svirao je električne orgulje u rock operi “Gubec beg” u kojoj su naslovne uloge igrali Branko Blaće i Josipa Lisac.

Sa Zrinkom Tutićem Dujmić je napisao ‘Moju domovinu’, a 1991. godine u Band Aidu sudjelovalo je 150 glazbenika.

Komentiraj