Nacional

Preminuo poznati hrvatski književnik Nedjeljko Fabrio

Književnik – romanopisac, novelist, dramatičar Nedjeljko Fabrio preminuo je u subotu ujutro  u svojem domu u Rijeci u 81. godini nakon duge bolesti. Najpoznatija su mu djela romani “Vježbanje života”, “Berenikina kosa” i “Smrt Vronskog”, javlja HRT Radio Rijeka.

Poznati hrvatski književnik Nedjeljko Fabrio  rodio se u Splitu 14. studenoga 1937. Školovao se u Rijeci, gdje je završio osmogodišnju školu te Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je jugoslavistiku i talijanski jezik i književnost.

Radio je kao predavač u Narodnom sveučilištu u Rijeci, dramaturg u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, urednik u Dramskom programu Televizije Zagreb i Radija Zagreb te profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

U svojim književnim djelima Fabrio se bavio riječkim temama i problemima hrvatsko-talijanskih odnosa. Kako je živio u Rijeci tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, pratio je velike povijesne mijene do kojih je došlo kapitulacijom Italije. Egzodus stanovništva, uglavnom Talijana, obradio je u romanu “Vježbanje života”, koji je u dramatizaciji Darka Gašparovića više od 80 puta igrao na pozornici riječkog HNK-a.

Nedjeljko Fabrio pisao je i pjesme, novele te drame. I u svojem književnopovijesnom, književnokritičkom i prevoditeljskom radu posebno se bavi hrvatsko-talijanskim dodirima. Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dopredsjednik Matice hrvatske te predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Komentiraj