Preminuo otac redatelja Spikea Leeja, cijenjeni jazz skladatelj i svirač

Bill Lee, jazz skladatelj i basist koji je svirao s Bobom Dylanom i Arethom Franklin i skladatelj filmske glazbe za filmove svog sina Spikea Leeja, preminuo je u 94. godini u srijedu 24. svibnja u svom domu u Brooklynu, objavio je New York Times.

Lee je karijeru započeo kao kontrabasist u Atlanti i Chicagu. U New York se preselio 1959., često nastupajući u Greenwich Villageu i recitirajući vlastitu poeziju. Njegov skladateljski i glazbenički opus uključivao je rad za Dukea Ellingtona, Simona i Garfunkela, Harryja Belafontea, Judy Collins i Petera, Paula i Mary. Radio je kao skladatelj s Maxom Roachom na nekoliko njegovih albuma, osobito u kasnim 1950-ima. Godine 1965. svirao je bas na Dylanovoj pjesmi “It’s All Over Now, Baby Blue”.

Kad su se jazz i rock 1970-ih počeli stapati u jazz-fuziju, Lee je povremeno ostajao bez posla kad je odbijao zamijeniti svoj kontrabas električnim modelom. Bio je toliko odan svom akustičnom instrumentu da je jednom novinaru Boston Globea rekao: “Nikada ne bih mogao živjeti sam sa sobom kada bi se to promijenilo“.

Godine 1986., u vrijeme kada je njegov sin Spike Lee započinjao sada već legendarnu filmsku karijeru, Bill Lee je napisao glazbenu temu vođenu likovima za njegov debitantski igrani film ‘She’s Gotta Have It’. Film je bio uspješan, a Bill Lee je nastavio skladati glazbu za sljedeća tri filma svog sina: ‘School Daze’, ‘Do the Right Thing’ i klasik jazz scene ‘Mo’ Better Blues’.

Početkom 1990-ih, Bill Lee i njegov sin posvađali su se oko financija i obiteljskih pitanja što je dovelo do prekida njihove umjetničke suradnje. Glazbu za sljedeće filmove Spikea Leeja napisao je jazz trubač Terence Blanchard.

Bill Lee je i pod stare dane bio strastveni glazbenik, te je organizirao višesatne jam sessione u svom stanu u Fort Greeneu, Brooklyn. Godine 2013. The New York Times je objavio je članak o brojnim pritužbama na buku koje su podnijeli Leejevi susjedi zbog njegovih raskalašenih proba na kojima su se često čuli bubnjevi, bas, truba, saksofon i klavir.

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner