Pixabay

Preminuo osnivač Ikee

Osnivač švedskog ‘diva’ Ikee, Ingvar Kamprad, preminuo je u dobi od 91 godine, javlja Independent. Ikea je u priopćenju navela da je Kamprad preminuo mirno u svom domu u gradu Smålandu u južnoj Švedskoj.

Ikea je započelka ka mali dućan u Kampradovom dvorištu, gdje su se pridavali satovi i božićne čestitke. Ipak, s godinama se prometnula u jednu od najvećih kompanija namještaja.

Kamprad je bio jedan od najbogatijih Eropljana. Jedno je vrijeme živio u Švicarskoj, gdje se preselio 1970-ih godina kako bi izbegao visoke švedske poreze. U Švedsku se vratio 2013. godine nakon smrti supruge Margarete. Iste se godine povukao iz Uprave Ikee, a njegovo je mjesto zauzeo njegov najmlađi sin.

epa06480480 (FILE) – Ingvar Kamprad, Founder of IKEA, on the inauguration of the Margaretha Kamprad Chair of Environmental Science and Limnology of the Swiss Federal Institute of Technology of Lausanne (EPFL), in Lausanne, Switzerland, 03 December 2012 (reissued 28 Janaury 2018). Ingvar Kamprad has died at 91, the company announces on Sunday. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Komentiraj