Danac Paul Elvstrom, prvi jedriličar koji je četiri puta uzastopno osvajao zlatne medalje na Olimpijskim igrama, preminuo je u četvrtak u 88. godini.

Elvstrom se upisao u jedriličarsku povijest kada je s 20 godina osvojio zlato u klasi Firefly na OI u Londonu 1948. godine, a potom je prešao u klasu Finn i postao olimpijski prvak i na Igrama Helsinkiju 1952., Melbourneu 1956. i Rimu 1960. godine.

“Leteći Danac” je nastupio na čak osam Igara, a zadnje su mu bile u Seulu, kada je već imao 60. godina. U karijeri je osvojio i 11 naslova svjetskog prvaka u sedam različitih klasa, a imao je i sedam europskih titula. Nakon prestanka karijere pokrenuo je izuzetno uspješnu tvrku koja je proizvodila jedriličarsku opremu. Godine 1996. Danska ga je izabrala za svog sportaša stoljeća, a bio je među prvih šest sportaša koji su 2007. godine ušli u jedriličarsku Kuću slavnih.

 

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.