Preminuo je Leonardo Del Vecchio, drugi najbogatiji čovjek Italije

Leonardo Del Vecchio, predsjednik tvrtke za proizvodnju naočala EssilorLuxottica (ESLOF) i jedan od najbogatijih Talijana preminuo je u dobi od 87 godina, objavila je njegova tvrtka u ponedjeljak.

“EssilorLuxottica danas sa žaljenjem objavljuje da je njezin predsjednik preminuo”, navodi se u priopćenju grupe. Dodali su da će se odbor sastati kako bi odredio sljedeće korake.

Rođen je u Milanu 22 svibnja 1935, u obitelji ekonomskih imigranata iz Barlette u Apuliji. Ostao je kao dijete siroče bez oca, pa ga je majka predala u Martinitt, milansko sirotište s internatom i zanatskom školom, osnovano još u 16. stoljeću. Tamo je 1950. godine završio nižu srednju i zaposlio se u Johnsonu, tvornici za proizvodnju medalja i pehara. Vlasnici tvornice nagovorili su ga da se upiše na večernje tečajeve dizajna i graviranja na Akademiji u Breri u Milanu.

Tamo je otkrio svoju strast za “kreiranjem” te otvorio malu zanatsku radionicu i trgovinu u Agordu. U tri godine ta je radionica prerasla u Luxotticu, proizvođača poluproizvoda za druge proizvođače naočala, sa 14 zaposlenih i ubrzo izvrsnom reputacijom. Del Vecchio je 1967. počeo proizvoditi vlastitu liniju naočala pod markom Luxottica. Nastavio se piriti i po Europi i svijetu te je 1988. godine sklopio sporazum o suradnji s modnim dizajnerom Giorgiom Armanijem.

Luxottica je bila vlasnica brenda Ray-Ban i udružila snage s francuskim Essilorom u velikom spajanju 2018. godine. Ostao je izvršni predsjednik EssilorLuxottice do prosinca 2020., kada je prepustio svakodnevno vodstvo tvrtkom glavnom izvršnom direktoru Francescu Milleriju. Osobno je podržao Millerija kao šefa francusko-talijanskog diva za naočale kada je stvorena spojena grupa, prenosi CNN.

Del Vecchiov utjecaj proširio se izvan njegovog vlastitog poslovanja i na kraju 2021. bio je drugi najbogatiji čovjek Italije iza Giovannija Ferrera iz grupe za proizvodnju Nutelle, prema Forbesu. Njegova holding kompanija Delfin najveći je dioničar talijanske grupe za financijske usluge Mediobanca i ima udio od nešto manje od 10% u najvećem talijanskom osiguravajućem društvu Generali. Također posjeduje oko 7% tvrtke za nekretnine Covivio.

“Leonardo Del Vecchio bio je veliki Talijan. Njegova priča, od sirotišta do vodstva poslovnog carstva, izgleda kao priča iz nekog drugog vremena. Ali to je primjer za danas i sutra. RIP”, napisao je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni na Twitteru.

“Smrću Del Vecchia, Milano je izgubio jednu od najamblematičnijih ličnosti svoje novije povijesti”, rekao je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala na Twitteru.

Komentiraj