Preminuo je legendarni Ennio Morricone

 

Legendarni talijanski skladatelj i dirigent Ennio Morricone preminuo je u Rimu, u 92. godini života usred komplikacija od nezgodnog pada, javlja Hollywood Reporter.

Morricone se proslavio skladanjem glazbe za mnoge spaghetti westerne, a ostat ć upamćen kao autor glazbe za legendarne filmove ‘Za šaku dolara’, ‘Za dolar više’, ‘Dobar, loš, zao’, ‘Bilo jednom na Divljem zapadu’ i mnoge druge.

Poznat kao ‘Maestro’, Morricone je svog prvog Oscara dobio za rad na filmu Quentina Tarantina ‘Mrska osmorka’ iz 2015. godine, a bio je nominiran za originalne skladve za ‘Dani raja’, ‘Misija’, ‘Nedodirljivi’, ‘Bugsy’ i ‘Malena’. Primio je i počasnog Oscara 2007. godine, i to iz ruku Clinta Eastwooda, za svoj doprinos umjetnosti i filmskoj glazbi. Dobio je 11 nagrada David di Donatello, najcijenjenije talijanske filmske nagrade.

Bio je poznat i po velikom prijateljstvu s redateljem Sergiom Leoneom za čije je kultne filmove skladao glazbu. Sam Leone izjavio je da je glazba najvažnija. “Moji filmovi mogli su biti i nijemi filmovi, dijalog ne igra veliku ulogu, pa muzika naglašava sve osjećaje i događaje, i to puno bolje od bilo kojeg dijaloga. Ennio mi je pisao glazbu prije nego što je uopće počelo snimanje filma. Glazba je bila dio scenarija”, rekao je.

Prvi instrument slavnog skladatelja bila je truba, ali volio je i zvuk električne gitare i harfe. U svojim je skladbama često koristio zvižduke, crkvena zvona, bičeve, zavijanje kojota, otkucaje satova, pucnjeve i ženske glasove kako bi dodao teksturu partiturama koje nisu povezane s tipičnim studijskim aranžmanima.

Za života je napisao glazbu za više od 500 filmova.

Komentiraj