Bivši njemački kancelar i arhitekt ujedinjenja Njemačke 1990. godine, Helmut Kohl preminuo je u 87. godini života, javljaju njemački mediji.

Kohl je umro u svojoj kući u Ludwigshafenu. Na čelu Njemačke bio je 16 godina, od 1982. do 1998. godine. Otac je ujedinjenja Istočne i Zapadnje Njemačke nakon pada Berlinskog zida.

Zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Mitterandom, zaslužan je za uvođenje eura. Uspio je uvjeriti Nijemce da se odreknu svoje ‘voljene’ marke. Kohl, koji je vodio stranku desnog centra Kršćansko-demokratske Unije (CDU), bio je najdugovječniji njemački kancelar u 20. stoljeću. Kraj njegove karijere obilježili su ekonomski problemi u staroj Istočnoj Njemačkoj, te financijski skandal u CDU-u.

Od 2008. godine bio je u invalidskim kolicima, nakon teškog pada.

Rođen je 3. travnja 1930. godine u konzervativnoj katoličkoj obitelji. S 30 godina izabran je u pokrajinski parlament. Godine 1969. postao je predsjednikom savezne pokrajine Rheinland-Pfalz, a 1973. izabran je za predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU), a stranku je vodio 25 godina.

Godine 1982. imenovan je kancelarom Savezne Republike Njemačke, a 1989. pokrenuo je inicijativu za ujedinjenje dvije Njemačke, te srušio Berlinski zid. Na mjestu kancelara 1998. godine naslijedio ga je Gerhard Schröder.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić 11. listopada 2006. odlikovao ga je hrvatskim odlikovanjem Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, “za izniman doprinos u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i nesebičnoj podršci na putu Hrvatske prema europskim integracijama, a u prigodi 15. obljetnice samostalnosti” Republike Hrvatske. Odlikovanje mu je uručeno 27. svibnja 2010. u Njemačkoj.

Komentiraj