Preminuo don Ivan Grubišić

Patrik Macek/PIXSELL

Poznati splitski svećenik don Ivan Grubišić preminuo je u nedjelju ujutro u 81. godini života. 24 sata pišu kako je posljednje dane proveo u domu za umirovljene svećenike u Splitu.

Rodio se 20. lipnja 1936. u Dicmu. Maturirao je 1956. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu, diplomirao šest godina kasnije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a sociologiju i filozofiju završio je 1982. u Zadru.

Bavio se i politikom te 2011. bio izabran za zastupnika u Saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi “Savez za građansku i etičnu Hrvatsku”. Vodstvo Crkve branilo mu je aktivno bavljenje politikom te je dobio suspenziju, ali je unatoč tome nastavio s političkim djelovanjem. Zalagao se za reviziju Vatikanskih ugovora i protivio nastavi vjeronauka u državnima školama.

Utemneljio je Hrvatsku akademsku udrugu ‘Čovjek nadasve’ i vodio tribinu Suvremeno društvo i duhovnost. Autor je 12 knjiga i pokretač časopisa Dijalog.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine, piše Radio Dalmacija.

Komentiraj