Preminuo David Dinkins, prvi i jedini tamnoputi gradonačelnik New Yorka

Bivši gradonačelnik New Yorka David Dinkins, prvi i jedini Afroamerikanac na čelu New Yorka, preminuo je u ponedjeljak u dobi od 93 godine, javlja CNN.

Njujorška policija izvijestila je da su dobili poziv iz Dinkinsonove rezidencije na Upper East Sideu zbog osobe u nesvjesnom stanju koja otežano diše. Vijest o smrti potvrdio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Dinkinskom je obnašao dužnost 106. gradonačelnika New Yorka, od 1990. do 1993. godine. Rođen je 1927. u Trentonu u državi New Jersey, a diplomirao je na Sveučilištu Howard prije nego što je diplomirao pravo na Pravnom fakultetu u Brooklynu. Služio je vojsku u marincima, u Koreji.

Kratko se bavio pravom prije nego što je ušao u politiku, prvo kao čelnik okruga, a zatim kao predstavnik okruga Harlem. Od predsjednika Izbornog odbora uspeo se do gradskog službenika i predsjednika okruga Manhattan. Godine 1990. godine na izborima za gradonačenika porazio je Rudolpha Giulianija, a bila je to najtijesnija pobjeda u povijesti New Yorka.

Tijekom govora nakon pobjede, Dinkins je poručio da će biti gradonačelnik svih stanovnika New Yorka. “Svi smo mi pješaci u maršu do slobode”, rekao je tada. Govorio je o i depresiji, ljudskim pravima i potrebom za jednakosti.

U vrijeme kad je preuzeo dužnost gradonačelnika, Dinkins je opisao grad kao “veličanstven mozaik rasa i vjera, nacionalnog podrijetla i seksualne orijentacije, pojedinaca čije su obitelji stigle jučer ili prije nekoliko naraštaja, dolazeći preko otoka Ellis ili zračne luke Kennedy, ili u autobusima za lučku kapetaniju”.

Pokušao je doći do drugog mandata 1993. godine, ali tada je na izborima slavio Giuliani. I poraz na izborima svodi se na njegovo rješavanje rasnih nereda u Crown Heightsu, u Brooklynu, 1991. godine, nakon što je crni dječak smrtno stradao pod automobilom u koloni ortodoksnoga židovskog vjerskog vođe.

U memoarima iz 2013. Dinkins je priznao pogrešne korake tijekom svog mandata. No, činjenicu da mu je pobjeda na izborima za gradonačelnika 1989. bila tijesna i da je doživio poraz četiri godine poslije Giulianiju je objasnio time što je crnac. “Mislim da je to bio samo rasizam, čist i jednostavan”, ustvrdio je Dinkins u knjizi “Gradonačelnikov život: Vladanje njujorškim veličanstvenim mozaikom”, napisanom s Peterom Knoblerom.

Posljednjih godina Dinkins je ostao aktivan u politici, vodio je tjednu radio emisiju i predavao na Sveučilištu Columbia.

 

Komentiraj