Preminula Toni Morrison, prva afroamerička književnica koja je dobila Nobela za književnost

Američka autorica Toni Morrison preminula je u 88. godini života u New Yorku. Bila je prva afroamerička književnica koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, javljaju svjetski mediji.

Njezin izdavač Alfred A. Knopf priopćio je kako je preminula mirno nakon kratke bolesti, okružena obitelji i prijateljima.

Napisala je 11 romana, a Nobelovu je nagradu dobila 1993. godine. Švedska akademija opisala ju je kao autoricu čiji su romani karakterizacija vizionarske snage i poetskog značaja, koja daje život ključnim aspektima američke stvarnosti.

Svoj prvi roman, ‘The Bluest Eyes’ izdala je 1970. godine. Njena knjiga ‘Beloved’ iz 1987. godine o odbjegloj ropkinji dobila je i filmsku ekranizaciju s Oprah Winfrey i Dannyjem Gloverom, a za taj je roman nagrađena Pullitzerovom nagradom i Američkom nagradom za književnost. Bila je i predavačica na Sveučilištu Princeton.

“Umiremo. To je možda smisao života”, kazala je jednom prilikom.

U svojim djelima bavila se afroameričkim identitetom, posebice Afroamerikanki, pišući o nepoznatima, neželjenima i potlačenima. Njezini romani bili su puni poetičnosti, tragedija, ljubavi, avantura, ali i običnih tračeva, povezujući sve od afričke književnosti i folklora robova.

Rođena je kao Chloe Ardelia Wofford 18. veljače 1931. u industrijskom gradiću Lorainu u Ohiju kao drugo od četvero djece u radničkoj afroameričkoj obitelji. Studirala je engleski jezik na sveučilištu za crnce Howard u Washingtonu, a 1955. godine diplomirala je na Cornellu.

Godine 2005. dobila je počasni doktorat Sveučilišta u Oxfordu, a predsjednik Barack Obama 2012. dodijelio joj je Predsjedničku medalju slobode.

Komentiraj