Preminula je Ankica Lepej, jedna od prvih hrvatskih zviždačica

Preminula je Ankica Lepej, jedna od prvih hrvatskih zviždačica. Vijest je na Facebooku objavila Sanja Sarnavka.

“Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga”, napisala je na Facebooku.

Podsjetimo, jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik Republike Hrvatske nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Tu je priču 17. listopada 1998. godine objavio Jutarnji list, zahvaljujući informacijama službenice Zagrebačke banke Ankice Lepej, jedne od prvih hrvatskih zviždačica.

Ankica Lepej je spletom okolnosti na svom radnom mjestu saznala za neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih te je odlučila da bi javnost trebala znati istinu. Ubrzo je istala bez posla u Zagrebačkoj banci, a pokrenut je kazneni postupak protiv nje.

Ankica Lepej kasnije je napisala i knjigu o onome što je preživjela, pod naslovom “Istina – savjest iznad bankarske tajne”.

Prva hrvatska zviždačica: “Laž je da nijedan pacijent u Hrvatskoj neće ostati bez lijekova. Ja sam bez lijeka već godinu dana”

Komentiraj