Premijerno izvedena baletna predstava Piazzolla/Stravinski

Baletni ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) večeras je premijerno na velikoj pozornici izveo plesnu predstavu Piazzolla / Stravinski, a splitska publika ga je nagradila dugotrajnim gromoglasnim pljeskom i ovacijama.

Nakon predstave koreograf Igor Kirov je izjavio kako je više nego zadovoljan večerašnjom premijerom i smatra kako su napravili fantastičan posao koji nije bio lagan jer mu je trebalo šest mjeseci da sve pripremi u glavi, a pet tjedana da komad postavi na pozornicu.

“Kada se koreograf uhvati nečega ovakvog treba biti spreman. Potrudio sam se zadržati originalnost koreografije i glazbe te da ansambl bude različit i tehnički zahtjevan. Ansambl je isto odradio fantastičan posao, a poruka je jasna: Tko je sljedeći?”, kazao je Kirov.

Kirov za interpretaciju “Posvećenja proljeća” kaže da slijedi izvorni libreto i glazbenu teksturu, koji prikazuju legendu iz poganske (pretkršćanske) Rusije. Legenda prenosi priču o obrednom žrtvovanju djevice koja mora plesati do smrti, kako bi vratila plodnost zemlji i povratila dobročinstvo poganskoga proljetnog božanstva, nastavlja Kirov.

“Kakvo je Posvećenje proljeća u 21. stoljeću? Koga danas žrtvujemo za dobrobit našeg čovječanstva? Odabrani, sa svojom magijom, sa snagom prirode, ostaju žrtve društva koje ih sažvače, proguta  i izbaci u zaborav. Tu žrtvu kasnije generacije podižu kao dar”, kaže Kirov.

Članovi baletnoga ansambla plesali su uz glazbene teme Četiri godišnja doba, Buenos Airesa, Astora, Piazzole i Posvećenja proljeća Igora Stravinskog, dok su se za koreografije pobrinuli europski koreografi mlađe generacije i to Claudio Cangialosi, Douglas Lee, Kristian Lever, Stephen Delattre i Igor Kirov.

U plesnoj predstavi su sudjelovali Irina Čaban Bilandžić, Eva Karpilovska, Minori Nakayama, Matea Milas, Ingeborg Hendrikx, Aaron Kok, Daniel Hoek, Daniel Erchov Zayas, Remus Dimache, Matea Milas, Ajla Kadrić, Hazuki Tanase, Hyejin Kim, Eugen Dobrescu, Ivan Boiko, Francesco Pio De Benedictis, Branko Sarić, Nozomi Miura, Anastasia Boiko, Svjetlana Dimache, Romulus Dimache, Askhatbek Yusupzhanov i Silviu Tanase.

Aleksandar Noshpal je bio koreograf, Slaven Raos scenograf, a Branimir Bokan i Petar Ivanišević oblikovatelji svjetla i tona. Nakon večerašnje premijere prva reprizna izvedba je na programu u subotu u 20 sati.

Ta je baletna predstava ovoga ljeta praizvedena na Splitskom ljetu.

Komentiraj