Premijerni britanski nastup Kalush Orchestra ovog vikenda na Glastonburyu

Ukrajinski pobjednici Eurovizije Kalush Orchestra nastupit će na ovogodišnjem festivalu Glastonburyju koji se održava od 22. do 26. lipnja.

Potvrđeno je da će nastupiti na Glastonburyju 2022., koji će ujedno biti i njihov prvi nastup u Velikoj Britaniji. Kalush orchestra nastupit će s petka na subotu u jedan sat ujutro.

“Tako smo uzbuđeni što ćemo svirati na Glastonbury Festivalu zajedno s nekim od najvećih glazbenih imena iz cijelog svijeta. Ovo je savršeno mjesto za naš prvi britanski nastup i nadamo se da će to biti početak mnogih sljedećih nastupa u Velikoj Britaniji. Vrlo smo zahvalni za svu podršku koju dobivamo od Britanaca, kako za nas tako i za našu zemlju, a za publiku u Glastonburyju pripremamo posebno ukrajinsko iznenađenje. Što je? Vidjet ćete uskoro. Vidimo se tamo.“ Izjavio je povodom skorašnjeg nastupa frontmen Oleh Psiuk.

Dobrodošlicu na Glastenbury festival poželio im je i jedan od organizatora Glastenburya Chris Macmeikan: “Privilegija je poželjeti dobrodošlicu Kalush Ochestru i čast nam je što imamo priliku pokazati naše solidarnost s Ukrajinom. Na Truth Stageu uvijek smo zagovarali romsku i istočnoeuropsku glazbu, remiksanu za 21. stoljeće, tako da su savršeno sjeli u naš program. Biti će to poseban trenutak za Glastonbury 2022.”

Kalush Orchestra pridružit će se brojnim drugim ukrajinskim umjetnicima na festivalu, uključujući DakhaBrakha i bivše eurovizijske natjecatelje Go_A.

Od pobjede na Eurosongu u svibnju, Kalush Orchestra je prikupio 900.000 dolara prodajom trofeja koji su osvojili pobjedom na Euroviziji. Dodatnih 370.000 dolara također je prikupljeno prodajom ružičastog šešira koji je Psiuk nosio tijekom pobjedničkog nastupa grupe.

Prošlog tjedna Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila je s dubokim žaljenjem da sljedeće godine neće biti moguće održati natjecanje Eurosonga u Ukrajini zbog ruske invazije koja je u tijeku. Istom su prilikom rekli i da će započeti razgovore s BBC-jem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu natjecanja za pjesmu Eurovizije 2023. u Velikoj Britaniji”.

Premijer Boris Johnson tada je reagirao na tu vijest, rekavši da Ukrajini treba dati priliku da bude domaćin događaja. “Ukrajinci su osvojili pošteno prvo mjesto, iako smo i mi imali briljantnu poziciju i treba im dati priliku da budu domaćini. Još je godinu dana do tada. Bit će sve u redu do izbora za pjesmu Eurovizije i nadam se da će to dobiti.”

 

Komentiraj