U sklopu programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, u petak 18. kolovoza u Ljetnom kinu Jadran bit će prikazana premijerna projekcija HTV-ove dokumentarne serije “Storije o neponovljivima” autora Vedrana Benića, koja se po prvi puta na filmu bavi “dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima”.

Dokumentarna serija “Storije o neponovljivima” u sedam se polusatnih nastavaka bavi do sada na taj način neobrađenom temom dubrovačkih oriđinala, boema i osobenjaka, odnosno vlastitih unikata, kako ih je u pjesmi “Balada neponovljivijeh” nazvao Luko Paljetak, odakle i podnaslov serijala.

“Naizgled marginalna tema, no posebice u mediteranskim gradovima takvi su likovi bili, svaki u svoje vrijeme, važan dio gradske svakodnevice. U Dubrovniku još i više, tako da je odlazak svakog od njih redovito bio popraćen napisima in memoriam u gradskom tisku, a 1925./26. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom ‘Galerija dubrovačkijeh oriđinala'”, stoji u najavi.

Priče o njima u Dubrovniku se, kao gradske legende, prenose s naraštaja na naraštaj. Nostalgična priča o dubrovačkim neponovljivim likovima prerasta tako u svojevrsnu “mikropovijest Grada i života u Gradu”, dodaje se.

Od sedam nastavaka serije koja će u programu HTV-a biti emitirana u rujnu, na premijernoj projekciji u programu Dubrovačkih ljetnih igara prikazat će se dva nastavka.

Scenarist, narator i urednik ove dokumentarne serije je Vedran Benić, a redatelj je Lukša Benić. Snimatelj je Željko Galov, montažer Dominik Miljak, a izvršna producentica Marija Kosor.

Serija je snimljena u produkciji HRT centra Dubrovnik za Odjel Dokumentarne produkcije HRT-a. Autor originalne glazbe za dokumentarac u nastavcima je Vicko Dragojević, voditelj dubrovačke klape Kaše, koja će osigurati glazbenu kulisu za večer premijerne projekcije u Ljetnom kinu Jadran.

Komentiraj