HINA/ Damir SENČAR

PREMIJERI NA GRADILIŠTU PELJEŠKOG MOSTA "Spojit će Hrvatsku"

Kineski i hrvatski premijeri Li Keqiang i Andrej Plenković u četvrtak su stigli na gradilište Pelješkog mosta, gdje će nazočiti zabijanju najvećeg pilota u podmorje, duga čak 128 metara. Pelješki most, inače, gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation.
Dvojica premijera katamaranom su stigla na Pelješac, a put do gradilišta nastavila su automobilom. U pratnji dvojice premijera nalaze se izaslanstva Kine i Hrvatske, a među njima su i brojni ministri hrvatske vlade.
Premijer Plenkvić u svom je uvodnom govoru rekao kako je Pelješki most od strateškog značaja za Hrvatsku te kako će on omogućiti jedinstvo državnog teritorija. “Most znači nesmetan prolaz do krajnjega juga. Suradnja Hrvatske i Kine dobila je Pelješkim mostom sasvim novu dimenziju”, rekao je Plenković i dodao kako će u most biti ugrađeno 80.000 tona čelika.
“Pelješki most će težiti kao 10 Eiffelovih toranja. Most će biti dovršen u roku”, rekao je hrvatski premijer.
“Zadovoljstvo mi je obići gradilište zajedno s premijerom Plenkovićem. Vozili smo se od Dubrovnika brodom i automobilima skoro 2,5 sata. Slušao sam predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti. Spajat će Hrvatsku”, rekao je pak kineski premijer Li Keqiang.
Plenković i kineski premijer pritisnuli su simbolično dugme nakon čega su radnici krenuli sa spuštanjem najvećeg pilota.

Brijesta, 11.04.2019 – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang pritiskom gumba pokreću puštanje u more posljednjeg pilota prve faze izgradnje Pelješkoga mosta.
Na fotografiji Li Keqiang, Andrej Plenković.
foto HINA/ POOL/ Damir SENČAR /ds

Nakon posjeta gradilištu, premijeri se vraćaju u Dubrovnik na summit ‘Kina+16’. Plenković će navečer biti domaćin svečane večere za šefove izaslanstava u Dubrovniku, kojom će započeti osmi sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Komentiraj