U povodu skorašnjeg Dana sjećanja na Holokaust u srijedu će se u kinu CineStar Branimir centra premijerno prikazati dva dokumentarna filma Jakova Sedlara: “Pravednica Romkinja”, o jedinoj Romkinji dobitnici najvišeg izraelskog priznanja “Pravednik među narodima”, te “Anne Frank nekad i danas”, prvi film o tragičnoj sudbini židovske djevojčice na arapskom jeziku.

Kao posebna gošća premijere filma “Pravednica Romkinja” najavljena je Ester Levy, žena koju je Hajrija Imeri Mihaljić tijekom Drugog svjetskog rata spasila iz logora u Kosovskoj Mitrovici, odgojivši je kao svoje dijete.

Hajrija je kod židovske obitelji radila kao kućna pomoćnica u vrijeme kada su Ester i njezinu baku odveli u logor. Zajedno sa svojom djecom tamo ih pronalazi i odnosi nešto hrane, te na zamolbu bake, neprimjetno izvodi iz logora.

Odgajala ju je kao svoje dijete, promijenila joj ime i naučila romski jezik, a nakon rata i više bezuspješnih pokušaja da pronađe njezinu pravu obitelj otkrila istinu.  Vjerojatno bi zauvijek ostala kod nje da nije došlo do sukoba sa susjedom koji Hajriju prijavljuje da je ukrala židovsko dijete, pa djevojčica završi u beogradskom sirotištu.

Teško prihvaća nove okolnosti i nedostaje joj njezina dotadašnja obitelj, a do nje dopire samo jedna žena koja zna malo romskog i za koju se uspostavi da je njezina prava majka. U isto vrijeme Hajrija ne prestaje misliti na Ester i pješice dolazi s Kosova u Beograd gdje se susreće s njima dvjema i, kada se uvjeri da će sve biti u redu, vraća kući.

Ester nakon nekog vremena s majkom odlazi u Izrael no, kako svjedoči u filmu, s njom se nikada nije emocionalno zbližila i nikada nije zaboravila Hajriju. Film donosi niz arhivskih fotografija te prati Ester sedamdeset godina kasnije, u posjetu sirotištu u Beogradu i Kosovu.

Sedlar, koji potpisuje režiju sa sinom Dominikom, na scenarij Hrvoja Hitreca, snimao je film tijekom šest mjeseci u Izraelu, Tel Avivu i Jeruzalemu, te na Kosovu, u Mitrovici i Prizrenu, a o Hajriji je čuo od Miriam Aviezer koja radi na slučajevima Pravednika među narodima u muzeju Yad Vashem u Jeruzalemu.

“To je vrlo posebna priča jer se radi o jedinoj Romkinji uopće koja je dobila najviše izraelsko priznanje, osobito zato što su Romi tijekom Holokausta stradali gotovo jednako kao i Židovi, pa je neobično da je jedna osoba iz ugroženoga naroda spasila drugu osobu koja je bila u sličnoj situaciji”, rekao je Sedlar za Hinu.

Sedlar kaže kako je film je već prikazan u New Yorku i u Los Angelesu, gdje ga je publika dobro primila, a to je rezultiralo pozivima za prikazivanje u Izraelu, Francuskoj, Njemackoj, Ukrajini, Japanu, Argentini, Australiji, Nizozemskoj.

U filmu “Anne Frank nekad i danas”, također već prikazivanom u SAD-u, redatelj poznatu priču o nepobjedivom duhu djevojke koja se godinama skrivala od nacista i pisala dnevnik, prenosi uz pomoć osam palestinskih djevojčica koje se pripremaju za audiciju nikad postavljene kazališne predstave o Ani Frank.

Sniman je 2014. i 2015. u Jaffi, Ramalli, Gazi i na Kosovu, a već je prikazan u Iranu i Gazi, na tajnoj projekciji, s obzirom da bi zbog javne projekcije i gledatelji i autori imali problema.

Premijerna projekcija Sedlarovih filmova u Zagrebu održava se u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, “Croatia film” iz Zagreba, AS film iz Prištine.

Komentiraj