Premijera “Woyzecka” u riječkom Zajcu

PIXSELL/Goran Kovačić

Drama “Woyzeck” Georga Büchnera u režiji Anice Tomić i dramaturgiji Jelene Kovačić premijerno je u petak izvedena u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca.

U naslovnoj ulozi nastupio je Dean Krivačić, u ulozi Marie gošća iz Beograda Hana Selimović, a u ostalim ulogama bili su Olivera Baljak, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Leon Lučev i Nikola Nedić.

Scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, suradnica za pokret Mila Čuljak a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Büchnerov tekst govori o razarajućem učinku nadređenih časnika i liječnika na obespravljenog pojedinca, nemoćnog da se odupre. Medicinski ekperimenti, u kojima sudjeluje, te sustavno ponižavanje narušavaju njegovo psihičko stanje, a konačni rezultat je umorstvo Marie s kojom je živio i imao izvanbračno dijete.

“Woyzecka” je Georg Buchner pisao između 1835. i 1837. godine, kad umire i ostavlja nedovršen tekst. Prvi je dramski pisac koji je kao protagoniste uveo likove iz radničke klase te time ukazao na nova estetska pitanja i društvene odgovore. Napisao je još dva dramska teksta, “Dantonovu smrt” i “Leonsa i Lenu”, kraće prozno djelo “Lenz” i politički pamflet “Hesenski glasnik”, u kojem otvoreno poziva na ekonomsku i političku revoluciju te je morao otići u egzil da bi izbjegao uhićenje.

U suradnji HNK Ivana pl. Zajca, riječkoga Art-kina i Goethe-Instituta Kroatien, u utorak, 16. siječnja će se u ovome kinu prikazati film Wernera Herzoga „Woyzeck“ s Klausom Kinskim u naslovnoj ulozi, a nakon projekcije će se prirediti razgovor o postavljanju ovog teksta na film i kazališnu scenu, a sudjelovat će autorska ekipa riječke predstave.

Komentiraj