Nacional

Premijera triju opernih pjevačica

Svečana premijera komične komorne opere “Pimpinone” Georga Philippa Telemanna, u režiji Frane Marije Vranković, održat će se u Maloj sceni u Zagrebu 30. ožujka, te 4. i 5. travnja. “Pimpinone” je dosad postavljen samo jednom u Kneževom dvoru u Dubrovniku 1979. godine a ovime se obilježava 250. godišnjica smrti tog baroknoga skladatelja. Ova će opera ujedno biti i diplomski ispit triju mladih sopranistica – Valentine Mekovec, Mande Sviben i Maje Mužar. Za Nacional djevojke kažu da je do ove predstave u Maloj sceni došlo zato što su tijekom studija pjevale u opereti “Momci na brod” Ivana pl. Zajca koja je bila suradnja Male scene s Muzičkom akademijom, gdje sve tri studiraju.

“Za studente vrlo rijetko se ukaže ovakva prilika, nastupati izvan akademije. Ovakvi projekti su za studente pjevanja jako važni, pogotovo nama koje smo na kraju studija i na početku karijere. Svako iskustvo sudjelovanja u opernom projektu je bitno. Osim toga, ovaj projekt nam je ujedno i diplomski ispit i odlično je da ga možemo upriličiti baš u kazalištu”, kaže Manda Sviben. Dodaje da je projekt poput ovog – opera za starije od 11 godina, dobar način za približavanje opere mladima. Radnja je smještena u 21. stoljeće pa su im likovi bliski, a režija je dinamična i zabavna. Valentina Mekovec smatra da je učeći ulogu Vespette puno napredovala u tehničkom i interpretacijskom smislu, te ju je ovaj projekt upoznao s time kako operni svijet funkcionira.

“Mladi operni pjevač uz iznimnu kvalitetu može uspjeti na hrvatskoj opernoj sceni, koliko god to bilo teško zbog manjka projekata”, smatra Valentina Mekovec.

Maja Mužar ne dijeli mišljenje svoje kolegice jer tvrdi da državna kriza u društvenom i ekonomskom smislu ne zaobilazi ni opernu scenu, pa tako nema mjesta za sve pjevače koji godišnje diplomiraju.

“Zbog toga se moramo snalaziti sami, jer ni budućnost nije baš obećavajuća. Upravo mi je zbog te crne slike realnosti iznimno drago da je ova produkcija opere namijenjena i djeci starijoj od 11 godina. Publiku treba educirati i privući, a najbolje je to činiti od najranije dobi”, zaključuje Maja Mužar.

Komentiraj