Premijera Schwabovih ‘Predsjednica’ u HNK Ivana Pl. Zajca

Karlo Čargonja

Nova premijera Hrvatske drame, predstava ‘Predsjednice’ Wernera Schwaba u režiji Bojane Lazić na programu je u ponedjeljak (28. svibnja) u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

U predstavi sudjeluju tri vrhunske glumice, uvijek jednako sjajne i u dramskim i u komičnim ulogama: Mariedl je gošća Katarina Bistrović Darvaš koja je ulogom Celimene u ‘Mizantropu’ prošle sezone oduševila riječku publiku, u ulozi Grete je dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca, Olivera Baljak, a Erna je Tanja Smoje, glumica Hrvatske drame čiji se povratak na scenu ‘Zajca’ s nestrpljenjem iščekuje.

‘Predsjednice’ (Die Präsidentinnen) su prvi dramski komad najvećeg punkera među piscima i najkontroverznijeg austrijskog dramatičara Wernera Schwaba (1958 – 1994). Studirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, a u kazalištima se s prvim tekstovima pojavio iznenada, krajem 1989. godine kada je izazvao veliku pozornost kazališnih krugova. Već 1992. godine proglašen je dramatičarom godine kada postaje najzastupljenijim autorom na pozornicama kazališta njemačkog govornog područja. U četiri izrazito produktivne godine stvaranja napisao je šesnaest drama. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i priznanja.

O malograđanštini u ‘Predsjednicama’ govori dramaturginja Olga Dimitrijević:

“U Schwabovom prvom komadu s gađenjem prema tijelu i njegovim izlučevinama manipulira se i naslađuje u jeziku same drame. Iako su Erna, Greta i Mariedl tri žene iz ‘nižih klasa’ koje neprestano govore o bazičnim funkcijama ljudskog tijela, ono čemu se Schwab izruguje nisu same niže klase, već ignorantne buržoaske projekcije ‘prljavosti’ na njima”.

Povodom 60. obljetnice rođenja Wernera Schwaba, projekt je podržao i Austrijski kulturni forum.

Autorski tim ‘Predsjednica’ čine redateljica Bojana Lazić i dramaturginja Olga Dimitrijević koje su i adaptirale tekst prema prijevodu Seada Muhamedagića. Autor glazbe je Vladimir Pejković, scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, a suradnik za scenski pokret je Damjan Kecojević.

Reprize su 29. i 30. svibnja u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Komentiraj