Premijera Puccinijeve opere Tosca bila je 1900., i danas je jedna od najizvođenijih opera na svijetu

Dana 14. siječnja 1900. u Rimu je održana premijera opere Tosca Giacoma Puccinija. Riječ je o jednoj od danas najizvođenijih opera na svijetu, koja je stekla i zadržala veliku popularnost.

Tosca se temelji na priči o pjevačici Floriji Tosci, Talijanki koja je živjela na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radnja se odvija u razdoblju poslije Francuske revolucije, kad je Italija bila pod vlašću Francuza (Napoleon Bonaparte organizirao je veći dio Italije u obliku skupa podložnih država). Floria Tosca bila je, prema toj priči, proslavljena operna pjevačica, koja je bila zaljubljena u Marija Cavaradossija, Bonapartista. Njega je uhitio rimski policijski zapovjednik barun Scarpia te je ucijenio Toscu. Naime, obećao je poštediti ga smrtne kazne ako Tosca pristane na noć s barunom.

Puccini nije sam izmislio radnju opere Tosca, nego je tema preuzeta iz drame francuskog autora Victoriena Sardoua. Premijera je održana otprilike 100 godina nakon vremena u kojem se odvija radnja te opere. Premijeri su prisustvovala i talijanska kraljica Margareta te tadašnji talijanski premijer Luigi Pelloux. U Hrvatskoj ulogu Tosce tumačila je slavna Milka Trnina, a sam Puccini ocijenio je njenu izvedbu najvišim ocjenama.

Komentiraj