hina

Premijera predstave “Vladimir i Matilda” Milane Vuković Runjić za 70. rođendan ZKL-a

Praizvedbom adaptacije bajkovite pripovijesti “Vladimir i Matilda” Milane Vuković Runjić u režiji Dražena Ferenčine, Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) obilježit će u subotu 24. veljače svojih sedamdeset godina djelovanja.

Osnovano u veljači 1948., Zagrebačko kazalište lutaka do danas je izvelo više od 320 premijernih naslova. Taj će veliki jubilej proslaviti praizvedbom prvoga djela za djecu književnice Milane Vuković Runjić, živopisne pripovijesti “Vladimir i Matilda” koja prenosi toplu poruku o moći ljubavi i poštovanju različitosti, ističe se u najavi.

“Vladimir je neobičan tata i Matilda je neobična djevojčica. I njihov stan je čudan. Oni, naime, žive u deblu stare platane”, stoji u najavi.

Vladimir je Zeleni Čarobnjak koji brine o biljkama i drveću i o tome da proljeće dođe na vrijeme. Matilda je njegova voljena kći koju pokušava odviknuti od toga da svako malo posegne za čarobnim štapićem i napravi neku čaroliju. Nije mu uvijek lako, samome s malom kćeri i njezinim lutkama koje znaju oživjeti. Matildinu mamu, dobru vješticu Vesnu svojedobno je začarao zli čarobnjak Mor.

“Priča je to o čarolijama i djevojčicama, čarobnjacima i platani, o prijateljstvu i dobrohotnosti koja uvijek pobjeđuje, čak i kad se najstrašnije sile urote protiv nje. Kad drugi puta prođete kraj platane, slobodno pokucajte! Možda vam se otvore skrivena vratašca”, napisala je autorica Milana Vuković Runjić.

U predstavi glume Katarina Perica Kirin, Matilda Sorić, Matija Prskalo, Vanda Božić, Branko Smiljanić, Siniša Miletić, Mario Mirković, Željko Šestić i Adam Skendžić.

Autorica dramske prilagodbe je Petra Mrduljaš, kreatorica lutaka je Vesna Balabanić, a scenografije Dinka Jeričević. Skladatelj je Mario Mirković, a kreatorica rasvjete Vesna Kolarec.

Komentiraj