Premijera predstave “Tramvaj zvan žudnja” u varaždinskom HNK

Damir Spehar/PIXSELL

Treća ovogodišnja premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, drama Tennesseeja Williamsa “Tramvaj zvan žudnja”, bit će izvedena 10. svibnja, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare održanoj u Gledalištu HNK.

Režiju, dramaturgiju i glazbeni koncept potpisuje Valentina Turcu, jedna od najkreativnijih slovenskih umjetnica kojoj će ova predstava biti prvijenac na dramskoj pozornici varaždinskog HNK.

“Ovo će biti moja 131. premijera, odnosno 43. dramska predstava. Radimo dinamično, nemamo vremena za blef, radimo iskreno, jer Tennessee to zaslužuje”, izjavila je Turcu.

“Tramvaj zvan žudnja” jedan je od najinteresantnijih dramskih naslova 20. stoljeća, a još veću popularnost stekao je zahvaljujući istoimenom filmu. Bez obzira na sve veću vremensku udaljenost, ova drama nam u današnjem svijetu postaje sve bližom, ne toliko iz eksplicitno socijalnih problema, koliko po specifičnim mehanizmima ljudskih nada i ljudskih bjegova, istaknuto je na konferenciji.

Predstava će biti igrana u HNK-u Varaždinu zahvaljujući inicijativi dvoje glumaca – Ivice Pucara koji glumi Stanleya Kowalskog i Hane Hegedušić kojoj je povjerena glavna uloga Blanche DuBois.

“U svojoj glumačkoj karijeri nikad nisam doživjela ovakav proces i involviranost glumaca u predstavu, kako nam to omogućuje Valentina. Filigranski radi, precizno ide u samu srž, ali nama glumcima ostavlja dovoljno prostora za vlastite kreacije”, kazala je Hegedušić.

Redateljicom i njezinim načinom rada oduševljeni su i ostali glumci – Dora Fišter (Stella), Ivan Glowatzky (Harold Mitchell, zvan Mitch), Bernard Tomić (Steve Hubbel), Katarina Arbanas (Eunice), Nikša Eldan (Mladić) i Filip Eldan (Smrt).

“Treba imati strasti da se baviš kazalištem, da na pravi način doneseš jednu ovakvu predstavu, a ovi glumci tu strast imaju i sigurna sam da će publika to osjetiti i uživati”, zaključila je Valentina Turcu.

Osim Turcu, na predstavi rade i drugi umjetnici renomirani ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu – scenograf predstave je Marko Japelj, kostimograf Alan Hranitelj, a dizajner rasvjete Aleksandar Čavlek, dok je za video zadužen Matjaž Mrak.

Komentiraj