Premijera opere ‘La Traviata’ u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Dražen Šokčević

Premijera Verdijeva opere ‘La Traviata’ stiže na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 8. veljače, s početkom u 19 sati.

Samo dvanaest dana nakon posljednje operne premijere, “Traviatom“ se nastavlja niz Verdijevih opera uprizorenih u riječkom HNK u posljednjih pet godina. Marin Blažević potpisuje koncept, dramaturgiju i režiju “nove” opere čijim će izvedbama ravnati šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, Valentin Egel.

Zahvaljujući kreativnim rješenjima, opera se već ranije vratila na riječki kazališni program uz poštivanje svih aktualnih protuepidemijskih mjera, no, ovoga puta učinjen je i korak više. Protuepidemijske mjere izravno ulaze u režijski i senografski koncept predstave koja postaje tragedijom nemogućnosti bliskosti.

Glavne će uloge tumačiti omiljeni romantični par riječke Opere, Anamarija Knego kao Violetta Valery i Aljaž Farasin kao Alfredo Germont. U ulozi Alfredova oca Giorgia Germonta pridružit će im se Kevin Greenlaw.

“Nakon interpretacija Mimi i Rodolfa, Julije i Romea, Jelene i Juranića ili Cio-Cio San i Pinkertona, mnogi su Anamariju Knego i Aljaža Farasin doista proglasili omiljenim romantičnim opernim parom. No, mene od njihove kazališne “romanse“ i uopće “romantičnog“ pristupa operi, puno više zanima onaj dramski, ujedno misaoni, upravo kritički, i  duboko proživljen afektivni potencijal njihove intenzivne scenske su-igre“, rekao je Blažević.

U ulozi Flore Bervoix izmijenjivat će se Sofija Cingula i Ivanica Lovrić, a ulogu Annine tumačit će Mirna Vidović. Ostale uloge tumačit će u alternacijama Marko Fortunato i Filip Filipović, Ivan Šimatović i Marijan Padavić, Dario Bercich i Dario Dugandžić, Slavko Sekulić, Martin Marić i Krešimir Škunca te Darko Matijašević i Saša Matovina. Scenografiju te oblikovanje svjetla zajednički potpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostimografiju Sandra Dekanić.

Aljaž Farasin, Anamarija Knego i Kevin Greenlaw (FOTO: Dražen Šokčević)

Komentiraj