Goran Kovacic/PIXSELL

Premijera opere “Figarov pir” u riječkome HNK 30. ožujka

Komična opera Wolfganga Amadeusa Mozarta “Figarov pir” nastala u koprodukciji Opere HNK Ivana pl. Zajca, Fondacije Punto Arte iz Amsterdama i tršćanskog Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia premijerno će se izvesti u riječkom HNK u subotu 30. ožujka, najavljeno je na konferenciji za novinare u četvrtak.

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević kazao je da je ovo druga koprodukcija ove sezone, nakon “Romea i Julije” s Ravennom, te da se time djeluje u skladu sa strateškim ciljevima kazališta.

“Redateljica Eva Buchmann postavila je ovu predstavu u Italiji 10. srpnja prošle godine, a u Rijeci će publika imati priliku vidjeti verziju s posve novom podjelom i dorađenom režijom. Posebno se ističu redateljičino strpljenje i fokus na detaljima. Tekst je razložen u mizanscenu, u sitne glumačke interakcije pa gotovo da ne morate razumjeti jezik. Riječ je o minucioznom radu redateljice koja je razvila veliki smisao za detalj”, rekao je Blažević. Ocijenio je da je dirigent Stefano Rabaglia najbolji u regiji te svakim svojim novim projektom dokazuju svoj rast.

Stefano Rabaglia je ustvrdio da je “Figarov pir” jedno od najvećih opernih djela. “Draž ove opere jet njezina prožetost detaljima kojima je potrebno znalački pristupiti”, kazao je Rabaglia kojem je ovo druga suradnja s riječkom Operom nakon prošlosezonske “Norme”.

Redateljica Eva Buchmann rekla je da su likovi iz “Figarova pira” ljudi od krvi i mesa. Beaumarchais je napisao komediju, sve je u situacijama, ne u likovima, ali Mozartova glazba likovima daje karakter i emocije prije nego oko stigne na situaciju. Ova je predstava vrlo aktualna u ovom trenutku. U 18. stoljeću “Figarov pir” je bilo visoko političko djelo. Mozart nije htio napadati plemstvo već njihovo ponašanje, njihovu zlouporabu svoje moći. To se danas može povezati s #metoo pokretom“, kazala je redateljica Buchmann.

Nastupit će Oliviero Giorgiutti, Ingrid Haller, Anamarija Knego, Dario Bercich i drugi. Dramaturg je Ben Hurkmans, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a koreografkinja Oksana Brandiboura Kožul.

Reprize Mozartove komične opere u četiri čina “Figarov pir” na programu su u srijedu 3. travnja u 19 sati, te 5. travnja.

Komentiraj