FaH

PREMIJERA NA LOKRUMU: Baletni diptih ”Preludij za poslijepodne jednog fauna” i ”Carmen”

Balet Slovenskog narodnog gledališča (SNG) iz Maribora, uz orkestralnu pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pod dirigentskom palicom Simona Krečiča, premijerno je u subotu navečer na otoku Lokrumu pokraj Dubrovnika izveo Debussyjev “Preludij za poslijepodne jednog fauna” u koreografiji Edwarda Cluga te Ščedrinovu “Carmen” u koreografiji Valentine Turcu.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker istaknuo je kako je to prva izvedba predstave uživo s orkestrom, a ruševine benediktinskog samostana koje su poslužile kao kulisa nazvao je magičnim.

”Ovo je poseban, magični prostor. Izveli smo jednu od naših boljih predstava ”Carmen”, a svjetska premijera ”Preludija za poslijepodne jednog fauna” je upravo ovdje. Posebno treba naglasiti kako smo prvi put uživo s orkestrom”, rekao je Rošker.

Koreografkinja predstave ”Carmen” Valentina Turcu, rekla je kako je ambijent otoka Lokruma kao stvoren za predstavu, a Dubrovnik im svake godine nudi bezgranične mogućnosti.

Koreograf ”Preludija za poslijepodne jednog fauna” Edward Clug napomenuo je kako mu je žao što atmosferu iz Dubrovnika neće moći prebaciti i u Maribor jer je ambijent izvedbe na otvorenom i u razrušenom samostanu drugačiji od klasične izvedbe u kazalištu.  “Prelijepo je što je publika odmah blizu, a orkestar je smješten sa strane što dodatno stvara jedan intimni ambijent između publike i izvođača”, rekao je Clug, inače diljem Europe prepoznat kao plesač i koreograf.

Proteklih deset godina privlači pozornost međunarodne publike zbog osebujnoga koreografskog stila, a kao umjetnički direktor uspio je baletni ansambl SNG Maribor uvrstiti na plesnu mapu svijeta.

Festivalskoj publici dobro poznata Valentina Turcu jedna je od najkreativnijih plesnih umjetnica u Sloveniji, čija ostvarenja obuhvaćaju raspon od baleta s radnjom do suvremenih baletnih predstava te svestrano djelovanje na području opernih i dramskih predstava.

Njezina “Carmen” premijerno je izvedena u SNG Maribor 2014. godine, a na Lokrumu je prvi put izvedena uz orkestralnu pratnju uživo. Jedno od najoriginalnijih i najuspješnijih djela ruskog skladatelja Rodiona Ščedrina nastalo je 1967. godine po ugledu na istoimenu Bizetovu operu, a posvetio ju je svojoj supruzi, sovjetskoj primabalerini i zvijezdi Boljšoj teatra Maji Pliseckaji.

Inače, prva izvedba ovog baletnog diptiha trebala je biti u petak, no zbog lošeg vremena ta izvedba je prebačena za nedjelju, 17. srpnja.

Komentiraj