Drugi premijerni dramski naslov 68. Dubrovačkih ljetnih igara ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja”, zasnovan na preslagivanju Držićevih djela te parafrazama djela drugih autora, uprizoren je u nedjelju navečer u parku Umjetničke škole u režiji Ivica Boban.

Dramaturški koncept predstave, postavljene povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića, bavi se Držićevim životom, djelom i sudbinom, propitujući njegov odnos prema  suvremenicima te etičkim i društvenim paradigmama vremena u kojemu je živio.

U zgusnutom slijedu događanja, u spoju verbalnog iskaza, plesa, glazbe i pokreta, odvijaju se epizode iz Držićeva života – od pohađanja dubrovačke gradske škole, odlaska na studij u Italiju, putovanja u Carigrad i povratka u Dubrovnik.

Uz njih se nižu i fragmenti iz Držićevih djela, s naglaskom na prizore u kojima oštro kritizira svoje suvremenike te one koji upravljaju Gradom i Republikom. Slijede završni akordi Držićeva života: krhotine Hekube, tragedije u kojoj progovara o teroru vlasti i moćnika isprepletene su s dijelovima pisama koje je Držić pisao u Firenci 1566 pokušavajući nagovoriti toskanskog vladara Cosima Medicija da pomogne zamišljenu akciju rušenja aristokratske vlasti Dubrovačke Republike.

Redateljica Ivica Boban na Dubrovačkim ljetnim igrama do sada je tri puta postavljala djela Marina Držića. Njezina predstava Play Držić iz 1978. bila je prva koja je tehnikom postmodernističkog patchworka progovorila o Držiću, a postave Hekube iz 1982. i 1991. smatraju se antologijskim ostvarenjima držićevskog teatra, ističu organizatori festivala.

Autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji potpisuje dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser.

Glumačku družinu predvodi petero iskusnijih glumaca Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem koji uz kreaciju Marina Držića u svijet Držićeva teatra, filozofije i životnih stavova ulazi i kroz interpretacije ključnih likova njegova opusa.

Ansambl sastavljen pretežno od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU, okupio je glumce kao što su Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani i Josip Brakus.

Oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva.

Komentiraj