U Kulturno-informativnom centru u Zagrebu u srijedu, 18. veljače, održat će se premijera dokumentarnog filma ’“The Fine Art of Mirroring”. Riječ je o dokumentarcu koji se bavi poznatim incidentom u Jugoslaviji 1987. godine, kada je dio umjetničkog prijedloga slovenskog umjetničkog kolektiva Novi kolektivizem bio plakat koji su izabrale slovenska komisija i supervizirala beogradska. Nekoliko tjedana kasnije, u beogradskim novinama je otkriveno da se radi o citatu nacističkog plakata Richarda Kleina “Alegorija herojstva”. Dokumentarni film ‘“The Fine Art of Mirroring’” publici prezentira jedinstven tijek događanja koji je isprovocirala grupa umjetnika u specifičnom socijalno-političkom kontekstu kasno-jugoslavenske klime, rastućih nacionalističkih tenzija, problematične ekonomske i makroekonomske situacije i disperziranih signala iz zapadnog, odnosno istočnog bloka.

[quote_box_center]

  • Film je 2013. bio uvršten na festival IDFA u Amsterdamu, u kategoriji Docs 4 Sale, koji se smatra jednim od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Europi

[/quote_box_center]

U Jugoslaviji se svake godine na rođendan predsjednika Tita slavio Dan mladosti. Događaj se nastavio slaviti i nakon Titove smrti 1980., u duhu “Poslije Tita: Tito”. Proslava je bila fokusirana na panjugoslavenske i socijalističke teme i uglavnom su je osmišljavali vodeći jugoslavenski državni umjetnici u formi likovnog rješenja i sleta na stadionu u Beogradu. Godine 1987. umjetnici iz Socijalističke Republike Slovenije osmislili su likovno rješenje Dana mladosti, početak putovanja štafete i slet u Beogradu. Umjetnici Novog kolektivizema saslušani su na policiji, no nisu nikada optuženi. Dan mladosti se posljednji put proslavio baš te 1987.

Film je 2013. bio uvršten na festival IDFA u Amsterdamu, u kategoriji Docs 4 Sale, koji se smatra jednim od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Europi. Autori filma su Corinne Enquist i Toma Bačić i realizirali su ga u svojoj produkcijsku kuću D’Art, osnovanoj 2012. za dokumentarne filmove o umjetnosti i kulturi. Bačić je povjesničar umjetnosti, a Corinne Enquist je magistrirala povijest umjetnosti i marketing u umjetnosti u aukcijskoj kući Christie’s u New Yorku. Veći dio svog zajedničkog rada posvetili su proučavanju pokreta NSK (Neue slowenische kunst), kontroverzne umjetničke skupine osnovane 1984. u Sloveniji.

U filmu svoje svjedočanstvo iznose Miran Mohar i Roman Uranjek (jedni od autora plakata i slikari unutar skupine IRWIN, slikarskog odjela NSK), Darko Pokorni (također član Novog kolektivizema i PR NSK), Dragan Živadinov (kazališni redatelj), Igor Vidmar (menadžer Laibacha), Blaž Vurnik (kustos u Mestnoj galeriji u Ljubljani), Jožef Školč i Pavao Gantar (tadašnji omladinski političari a kasnije istaknuti slovenski političari) i drugi.

Na tribini će, nakon projekcije filma, osim autora Tome Bačića i Corinne Enquist, sudjelovati Miran Mohar i Roman Uranjek (koji su s Darkom Pokornim i Dejanom Knezom dizajnirali plakat) te Pavao Gantar, tadašnji omladinski funkcioner i istaknuti slovenski političar, sociolog, veleposlanik i novinar te osmi predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije od 2008. do 2011.

Zanimljivo je da glazbeni dio NSK, grupa Laibach, nastala na temeljima tadašnje politike provokacije, i nakon globalnog uspjeha provocira i dan danas. Tako su nedavno objavili plakat za sjevernoameričku turneju na koju kreću u svibnju. Na njemu simbol američke slobode, Kip slobode, zloslutnog izraza lica i u odjeći nalik onoj koji su nosili Hitlerjugend, udara ratne bubnjeve na kojima je crni križ, često korišten simbol Laibacha.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakGLUMAC KOJI IZAZIVA POZORNOST Igor Kovač: “Zbog rata i neimaštine postao sam bolji čovjek”
Sljedeći članakPREGOVORI O NASTAVKU POLITIČKE KARIJERE Rat ljevice za Josipovića
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.