PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA ‘’THE FINE ART OF MIRRORING’′ Posljednji dani Jugoslavije

U Kulturno-informativnom centru u Zagrebu u srijedu, 18. veljače, održat će se premijera dokumentarnog filma ’“The Fine Art of Mirroring”. Riječ je o dokumentarcu koji se bavi poznatim incidentom u Jugoslaviji 1987. godine, kada je dio umjetničkog prijedloga slovenskog umjetničkog kolektiva Novi kolektivizem bio plakat koji su izabrale slovenska komisija i supervizirala beogradska. Nekoliko tjedana kasnije, u beogradskim novinama je otkriveno da se radi o citatu nacističkog plakata Richarda Kleina “Alegorija herojstva”. Dokumentarni film ‘“The Fine Art of Mirroring’” publici prezentira jedinstven tijek događanja koji je isprovocirala grupa umjetnika u specifičnom socijalno-političkom kontekstu kasno-jugoslavenske klime, rastućih nacionalističkih tenzija, problematične ekonomske i makroekonomske situacije i disperziranih signala iz zapadnog, odnosno istočnog bloka.

[quote_box_center]

  • Film je 2013. bio uvršten na festival IDFA u Amsterdamu, u kategoriji Docs 4 Sale, koji se smatra jednim od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Europi

[/quote_box_center]

U Jugoslaviji se svake godine na rođendan predsjednika Tita slavio Dan mladosti. Događaj se nastavio slaviti i nakon Titove smrti 1980., u duhu “Poslije Tita: Tito”. Proslava je bila fokusirana na panjugoslavenske i socijalističke teme i uglavnom su je osmišljavali vodeći jugoslavenski državni umjetnici u formi likovnog rješenja i sleta na stadionu u Beogradu. Godine 1987. umjetnici iz Socijalističke Republike Slovenije osmislili su likovno rješenje Dana mladosti, početak putovanja štafete i slet u Beogradu. Umjetnici Novog kolektivizema saslušani su na policiji, no nisu nikada optuženi. Dan mladosti se posljednji put proslavio baš te 1987.

Film je 2013. bio uvršten na festival IDFA u Amsterdamu, u kategoriji Docs 4 Sale, koji se smatra jednim od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Europi. Autori filma su Corinne Enquist i Toma Bačić i realizirali su ga u svojoj produkcijsku kuću D’Art, osnovanoj 2012. za dokumentarne filmove o umjetnosti i kulturi. Bačić je povjesničar umjetnosti, a Corinne Enquist je magistrirala povijest umjetnosti i marketing u umjetnosti u aukcijskoj kući Christie’s u New Yorku. Veći dio svog zajedničkog rada posvetili su proučavanju pokreta NSK (Neue slowenische kunst), kontroverzne umjetničke skupine osnovane 1984. u Sloveniji.

U filmu svoje svjedočanstvo iznose Miran Mohar i Roman Uranjek (jedni od autora plakata i slikari unutar skupine IRWIN, slikarskog odjela NSK), Darko Pokorni (također član Novog kolektivizema i PR NSK), Dragan Živadinov (kazališni redatelj), Igor Vidmar (menadžer Laibacha), Blaž Vurnik (kustos u Mestnoj galeriji u Ljubljani), Jožef Školč i Pavao Gantar (tadašnji omladinski političari a kasnije istaknuti slovenski političari) i drugi.

Na tribini će, nakon projekcije filma, osim autora Tome Bačića i Corinne Enquist, sudjelovati Miran Mohar i Roman Uranjek (koji su s Darkom Pokornim i Dejanom Knezom dizajnirali plakat) te Pavao Gantar, tadašnji omladinski funkcioner i istaknuti slovenski političar, sociolog, veleposlanik i novinar te osmi predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije od 2008. do 2011.

Zanimljivo je da glazbeni dio NSK, grupa Laibach, nastala na temeljima tadašnje politike provokacije, i nakon globalnog uspjeha provocira i dan danas. Tako su nedavno objavili plakat za sjevernoameričku turneju na koju kreću u svibnju. Na njemu simbol američke slobode, Kip slobode, zloslutnog izraza lica i u odjeći nalik onoj koji su nosili Hitlerjugend, udara ratne bubnjeve na kojima je crni križ, često korišten simbol Laibacha.

Komentiraj