Premijera baleta “Sex” u riječkome HNK 16. listopada

Plakat hnk ivan zajc

Balet “Sex” koreografa i redatelja Balazsa Baranyaija premijerno će biti izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca 16. listopada, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

 Baranyai, obnašatelj dužnosti ravnatelja riječkoga Baleta, kazao je da je riječ “sex” iz naslova baleta velika inspiracija, jer je višeznačan pojam, s obzirom na to da na engleskom jeziku označava i “ono što se čini intimno kod kuće, ali i spol”.  U ovom se baletu seks istražuje kao pokretačka sila, ali i propituje što danas znači biti muškarac, a što žena.

“Pitali su me ovih dana hoće li u baletu biti golih plesača ili drugih provokacija. Smatram da je pitanje što je uopće provokacija jer ono što je nekome provokacija, drugome je još više provokativno, a trećem nije uopće”, rekao je koreograf dodavši da u ovom baletu u svakom slučaju neće biti vulgarnosti, jer je nastojao stvoriti senzualno djelo, prihvatljivo za sve uzraste.

Barnyai je istaknuo da je novi balet riječkoga kazališta pun promjena poput, kako je rekao, odnosa između dvoje ljudi u svakodnevnom životu. U tom kontekstu se u baletu koriste i raznolike vrste glazbe, od klasike do najsuvremenije, dodao je.

Plesat će Marta Kanazir, Joseph Cane, Andrei Köteles, Owen Lane, Laura Orlić, Balint Raucher, Svebor Zgurić i još desetak plesača. Asistenti koreografa su Leo Mujić i Ksenija Krutova, kostimografkinja Sandra Dekanić, glazbu je izabrao Balazs Baranyai a scenografiju je, kao svoje prvo djelo tog tipa, postavila Aleksandra Ana Buković.

Komentiraj