Premijer prvi put ide u Brezovicu, Hajdaš Dončić kaže da je to ‘zanimljivo’

U šumi Brezovica pokraj Siska u utorak će se obilježiti Dan antifašističke borbe. Tamo su 22. lipnja 1941. hrvatski antifašisti osnovali Prvi sisački partizanski odred na području tadašnje Jugoslavije.

“Grupe hrabrih ljudi oduprijele su se fašizmu u Hrvatskoj i u Europi kao jednom ultimativnom zlu. Tu je i hrvatska uloga u narodnooslobodilačkoj borbi i u antifašističkom pokretu vrlo velika. Dan prije Brezovice odali smo počast i priznanje ljudima koji su bili hrabri u nemirnim vremenima u kojima informacije i Google nisu bili prisutni. Uz žar i srce prenijeli su Hrvatsku kao čamac na onu stranu slobode”, izjavio je u ponedjeljak SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić na zagrebačkom groblju Mirogoj.

U utorak se obilježava 80. godišnjica, a prvi će put u Brezovicu doći i predsjednik Vlade Andrej Plenković. “Zanimljivo”, komentirao je SDP-ovac i dodao da ga posljednjih šest-sedam godina nije viđao tamo. “Vidjet ćemo hoće li to biti diskurs vladajuće stranke prema baštini antifašizma u Hrvatskoj koju moramo baštiniti jer je Hrvatska upravo zbog njega završila na pravoj strani nakon Drugom svjetskom ratu”, dodao je.

Hajdaš Dončić se nada da će to rezultirati boljim odnosom prema povijesti i prema devastiranim spomenicima. “Nadam se da ćemo zatvoriti i tu turbulentnu priču od ’41. do ’45. u Hrvatskoj. Znam da je nekima teško i da će im biti teško – da je Hrvatska pobijedila u Drugom svjetskom ratu, a nije izgubila”, rekao je.

Ako će Plenković nastaviti s time, kaže Hajdaš Dončić, on to pozdravlja i pohvaljuje.

Komentiraj