Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u srijedu u Zagrebu s predsjednikom švedskog parlamenta Urbanom Ahlinom a u razgovoru je ocijenjeno kako su odnosi Hrvatske i Švedske odlični te kako postoje mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa posebice u energetici, infrastrukturi i turizmu, priopćeno je iz vlade.

“Razgovarali su o bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni odličnima, a ove je godine obilježena 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa”, priopćila je vladina služba za odnose s javnošću.

Bilo je riječi o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja gospodarske suradnje, “posebno u području energetike, infrastrukture i turizma”, navodi se u priopćenju.

Švedska je prvi trgovinski partner Hrvatske među zemljama sjevera Europe te ostvaruje najviše ulaganja i turističkih dolazaka, a dugoročna uspješna suradnja između dviju zemalja utjelovljena je i u kompaniji Ericsson Nikola Tesla koja ima stratešku vrijednost u hrvatsko-švedskim gospodarskim odnosima.

Plenković i Ahlin su razgovarali i o oko 35.000 Hrvata koji žive u Švedskoj i koji predstavljaju snažnu poveznicu između dvije zemlje, kaže priopćenje.

Komentiraj