Premijer Plenković predao pomoć Caritasu Križevačke eparhije

FaH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u Križevce i Križevačku eparhiju (Grkokatoličku biskupiju), gdje je ravnatelju Caritasa Križevačke eparhije pateru Ivanu Radeljaku uručio odluku Vlade o jednokratnoj pomoći iz robnih zaliha Caritasu Križevačke eparhije u prehrambenim proizvodima u vrijednosti od 3.650.000 kuna.

Vlada je na sjednici 14. prosinca odlučila, na zamolbu Caritasa Križevačke eparhije, pomoći s donacijom prehrambenih proizvoda iz robnih zaliha u financijskoj protuvrijednosti od 3.650.000 kuna. Radi se o tjestenini, ribljim konzervama, ulju, mesnih konzervama, šećeru, džemu ili voćnom namazu, jajima u prahu, riži i brašnu, a Ministarstvo gospodarstva će, prema toj odluci, nabaviti dodatnih 60 tona brašnja u protuvrijednosti od 210 tisuća kuna.

Ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije, pater Ivan Radeljak zahvalio je na pomoći u ime “tisuća i tisuća osiromašenih sugrađana”. Pomoć će se uputiti na 21 odredište biskupijskih Caritasa u Hrvatskoj, Dobrotvornim društvima Pravoslavne crkve i Merhameta i tri zajednice u Bosni i Hercegovini.

Plenković je rekao da se radi o najvažnijim namirnicama za najugroženije i najsiromašnije u hrvatskom društvu koje će Caritas Križevačke biskupije distribiuirati svima kojima je to potrebno, osobito u ovo vrijeme uoči Božića.

Svečanosti su nazočili su vladika križevački, biskup Nikola Kekić, katedralni župnik Mihajlo Simunović, župnik Župe svete Ane Stjepan Soviček, župan koprivničko-križevački Darko Koren i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Uz premijera Plenkovića bila je i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Premijer je zatim razgledao Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice, katedralnu muzejsku zbirku i iznimno vrijednu knjižnicu s inkunabulama.

Križevačka eparhija proteže se na Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, a sjedište joj je od 1777. godine u Križevcima. U Hrvatskoj živi oko 20 tisuća grkokatolika, pretežito Rusina, Hrvata i Ukrajinaca.

S poviješću križevačke eparhije predsjednika Vlade upoznao je biskup Nikola Kekić. Istaknuo je da prvi put predsjednik hrvatske Vlade dolazi u prostorije Križevačke eparhije i pozvao ga da 2017. godine bude na proslavi 240. obljetnice.

Plenković je zatim u gradskoj upravi održao odvojene radne sastanke sa županom Korenom i gradonačelnikom Hrgom, upoznavši se s aktivnostima i projektima na području Koprivničko-križevačke županije i Križevaca.

Komentiraj