Premijer Plenković: “Pelješki most je jedna od konkretnih i važnih ostavština naše Vlade”

U četvrtak se održava sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković u svom je uvodnom govoru izrazio sućut obiteljima kosovskih državljana koji su stradali u nesreći kod Slavonskog Broda te zahvalio svim službama koje su pomagale u njihovu spašavanju i zbrinjavanju.

Komentirao je i sinoćnje spajanje Pelješkog mosta. “Time je spojena Hrvatska, time je dat važan korak u implementaciji projekta koji je zajedno s pristupnim cestama sufinanciran sredstvima Europske unije. Ovo je bio povijesni trenutak za rješavanje pitanja prekida teritorijalnog kontinuiteta i most koji će biti jedno od najvećih postignuća u naših sedam godina članstva u EU i jedna od konkretnih i važnih ostavština naše Vlade. On će zauvijek biti tu”, poručio je predsjednik Vlade.

Zahvalio se ministru Olegu Butkoviću i svim drugim ministarstvima. “Ostvarili smo strateško postignuće, želim zahvaliti Hrvatskim cestama, kineskoj korporaciji…”, rekao je.

Podsjetio je i kako je nedavno otvorena i dionica Istarskog ipsilona, čime će se nastaviti prometno povezivanje tog dijela Hrvatske.

“Ovo je bio važan tjedan i za plan Nacionalnog oporavka. odobren je naš plan, pisana procedura je trajala do jučer popodne, odobreno nam je 47,5 milijardi kuna za instrumente, u potpunosti bespovratna sredstva za ono što smo pripremali proteklih dana, zahvaljujem svima koji su napravili jedan veliki iskorak koristan za napredak Hrvatske”, istaknuo je Plenković.

Naveo je i da se pripremamo za uvođenje eura 2023.

“Jučer smo imali i znanstveni savjet, vrlo široki konsenzus, svi vjeruju da je cijepljenje jedini pravi, istinski način da se zaštitimo. Mi smo u poziciji da smo sada u ovim tjednima kada se konzumira 35 posto turističkog prometa… Mi smo cijepili 48,2 posto odraslog stanovništva prvom dozom, a skroz je cijepljeno 43 posto stanovništva.”

Komentirao je kako ćemo ove godine što se turizma tiče biti bolje nego što smo bili lani. “Ovo je zadnja sjednica Vlade do 19. kolovoza”, rekao je Plenković.

Premijer je čestitao hrvatskim olimpijcima na sjajnim rezultatima.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirala je nacrt konačnog prijedloga zakona o elektroničkim medijima te navela da se on usklađuje s odredbama EU-a. Uvodi se veća transparentnost pružatelja medijskih usluga što se tiče njihove vlasničke strukture. Smatrat će se da je pružatelj medijskih utjecaja dominantan na tržištu ako zauzima 40 posto, i tada se više neće moći dalje širiti. Iznimka je HRT.

Na dnevnom redu je informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres, kao i konačni prijedlozi zakona o elektroničkim medijima (EU), zakona o autorskom i srodnim pravima (EU) te prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2022. – 2024. godine.

Komentiraj