Premijer Plenković: “Osigurali smo 120 milijuna kuna pomoći, novac će već sutra biti uplaćen županijama”

Premijer Andrej Plenković obraća se javnosti nakon što je završio sastanak užeg kabineta vlade.

“Imali smo uži kabinet večeras nakon ovog velikog potresa. Najprije želim još jednom uime Vlade izraziti sućut obiteljima svih poginulih i izraziti žaljenje zbog žrtava i šteta. Bili smo poslijepodne ondje, sad smo održali temeljitu raspravu, kolike su štete…

“Osigurali smo 120 milijuna kuna pomoći, od toga 100 milijuna za sisačku županiju, a 10 za zagrebačku, nije to sve, jedna snažna podrška”.

“Dogovorili smo i koju vrstu pomoći ćemo tražiti, sutra dolazi povjerenik nadležan za ovakve situacije. Vidim da je velik interes za pomoć, hvala svima, ali ja bih poručio da se pomoć distribuira i da se pravilno rasporedi. Da se kanalizira kako bi pomoć dobili sv kojima je potrebna”, rekao je Plenković i dodao da se to napravi putem Crvenog križa.

“Ovo se na kraju godine dogodilo, ostajemo u permanentnom kriznom upravljanju”, zaključio je premijer.

“Ostalo je samo oko 50 pacijenata od 250 u sisačkoj bolnici. Svi ostali su uglavnom u zagrebačkim bolnicama. Nisu mogli biti u tim uvjetima. Jako veliki doprinos su dali vojnici iz vojarne u Petrinji. Svi su spremni prihvatiti ljude koji trenutno nemaju krov nad glavom. Dio ćemo riješiti kontejnerima, a dio privremenim smještajem”, rekao je premijer.

Novac će već sutra biti uplaćen na račune županija, odgovorio je premijer na pitanje novinara.

Plenković je danas obišao Petrinju, Sisak, Pokupsko i Glinu, a nakon toga se vratio u Zagreb gdje je večeras održan sastanak užeg kabineta vlade.

Kako je ranije rekao u izjavi u Sisku, na sastanku će sabrati sve što se zbiva kako bi se na sutrašnjoj sjednici vlade donijele odluke o pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji koju je danas pogodio razorni potres.

“Sistematizirat ćemo stvari danas popodne, a sutra na vladi donosit ćemo odluke”, rekao je Plenković.

Komentiraj