Premijer Plenković najavio otvaranje terasa i popuštanje mjera u sportu

Vlada u 10 sati održava sjednicu. Tradicionalno, na početku će se ministrima obratiti premijer Andrej Plenković.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres, na dnevnom redu sjednice je i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Na dnevnom redu je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU) te prijedlog uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode (EU).

Tijek sjednice:

Plenković je u uvodnoj riječi predstavio registar otoka. To je, kaže, napravljeno prvi put. “To će svima omogućiti informacije o otocima”, kazao je.

Predsjednik Vlade potom je govorio o koronavirusu. “Naši su brojevi deset tjedana padali. U odnosu na prošli četvrtak, imamo neki porast”, rekao je i dodao da ne zna koji su točno uzorci.

“Je li to hladnoća, popuštanje mjera, neko šire popuštanje, mi moramo održati veliki oprez. Mi smo uz Dansku zemlja s najmanjom incidencijom u EU”, istaknuo je Plenković i najavio da će Stožer u petak govoriti, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad na terasama i otvorenim prostorima. “Smatramo da je to dobro, ali uz epidemiološke mjere”, kazao je Plenković.

“Omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima. Tu će biti nekih specifičnosti s obzirom na kontakt sportove”, rekao je Plenković.

Govorio je i o produženju pomoći poduzetnicima, o tome će, kaže, biti više riječi nešto kasnije.

Plenković je poručio da ne smijemo biti pretjerano opušteni. “Ako se situacija pogorša, uvijek se može donijeti restriktivnije mjere”, rekao je i dodao da će javnost više detalja saznati na konferenciji Stožera.

“Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, stabilnost, plaće, mirovine, radna mjesta”, istaknuo je.

Plenković je komentirao i cjepivo. “Na vrijeme smo naručili i više nego je potrebno da procijepimo sve starije od 18 godina. Naručili smo preko šest milijuna doza, imat ćemo priliku dio dati drugim državama”, rekao je Plenković i daodao da se radi na tome da EMA odobri cjepivo Johnson&Johnson.

Poručio je i da mora demantirati napise o tome kako su utrošena sredstva koje su ljudi donirali za potres. “To će biti donirano za obnovu”, rekao je.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da se donirana sredstva raspodjeljuju na poziciji Središnjeg ureda za obnovu. “To će se koristiti za obnovu, rušenje srušenih kuća i gradnju kuća”, rekao je Marić i dodao da je uplaćeno nešto više od sto milijuna kuna.

“Svaka sljedeća uplata će se s prvim radnim danom u mjesecu proslijediti Središnjem državnom uredu za obnovu”, dodao je.

Komentiraj