Premijer otvorio dubrovački pročišćivač pitke vode

Premijer Andrej Plenković otvorio je u nedjelju u dubrovačkom Komolcu 56,5 milijuna kuna vrijednu crpnu stanicu s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima, čija je izgradnja financirana kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a planira se u maksimalnom iznosu refundirati iz europskih fondova.

Premijer Plenković istaknuo je da je riječ o velikom danu za Dubrovnik jer pročišćivač znači novu kvalitetu života svih građana Dubrovnika.

“Riješeno je presudno pitanje koje je već dugo bilo dio javne rasprave. Projekt se intenzivno dovršio u posljednje dvije godine, što pokazuje agilnost čelništva grada izabranog na lokalnim izborima 2017. Siguran sam da ćemo, uz partnerstvo sa francuskim Suezom, biti na razini standarda i kvalitete koje zaslužuje i grad i svi koji Dubrovnik čine biserom hrvatskog turizma“, rekao je Plenković.

Naglasio je kako će se ugovaranjem sličnih infrastrukturnih projekata snažno podići apsorpcija sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.

“Sad smo već na više od 70 posto, a s velikim i vrijednim projektima idemo prema apsorpciji baš svih sredstava u proračunskom okviru“, dodao je Plenković.

Franković: Pročišćivač će povećati kvalitetu života Dubrovčana i njihovih gostiju

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako su prije tri godine građani Dubrovnika kao najveću potrebu u anketi istaknuli baš pročišćivač pitke vode.

“Danas, nakon puno uzbrdica i nizbrdica, došli smo do kraja. Građani će dobiti što su zaslužili – pitku i čistu vodu 365 dana u godini. Vjerujem da smo ovim riješili naše probleme s vodom“, rekao je Franković.

Dodao je kako uređaj povećava kvalitetu života građana, ali i turistima doživljaj Dubrovnika.

“Nije bilo ugodno u proteklim godinama reći gostu da taj dan voda nije za piće, a još manje to reći stanovnicima“, izjavio je Franković.

Najavio je 650 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije Dubrovnik, kao nastavak radova započetih u vrijeme Dubrovačke Republike.

Za čisto more – slijedi izgradnja pročišćivača fekalnih voda

“Puno nam je vremena trebalo dok smo izgradili kanalizacijsku mrežu i vjerujem da ćemo i to riješiti kroz projekt Aglomeracije. Usporedno s tim, izgradit ćemo i pročišćivač fekalnih voda, kako bi nam i more uvijek bilo čisto“, zaključio je Franković.

Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić rekao je kako će ubuduće, zahvaljujući pročišćivaču, Dubrovčani imati nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima.

“Kad smo preuzeli projekt, imali smo puno problema, ali smo uspjeli nadići sve nedostatke: od zastoja radova do problema na gradilištu. Danas imamo predivan i funkcionalan uređaj, jedinstven u Hrvatskoj, a na ponos svima nama“, izjavio je Matušić, koji očekuje da će pročistač ispuniti najstrože kriterije direktiva Europske komisije.

Najavio je i provedbu druge faze izgradnje pročišćivača s ciljem biološkog pročišćavanja pitke vode, koja uključuje ugradnju filtera s aktivnim ugljenom.

Premda je voda u okolici Dubrovnika iznimne čistoće, nakon svake veće ili dugotrajnije kiše dolazilo bi do zamućenja, što bi uzrokovalo prekide u opskrbi, budući da takva voda nije odgovarala odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Pročišćivač pitke vode trebao bi osigurati standard minimalnih zahtjeva u kemijskim i bakteriološkim karakteristikama pitke vode prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Time će se osigurati neometana opskrba pitkom vodom građana i posjetitelja Dubrovnika neovisno o vremenskim prilikama te dugoročno namirenje svih potreba za čistom vodom.

Prema ugovoru, u prvih godinu dana rada pročistačem će upravljati djelatnici Sueza, koji će obučiti djelatnike Vodovoda.

Dubrovnik se pitkom vodom opskrbljuje još od 1437. godine, kada je vodovod izgradila Dubrovačka Republika.

Komentiraj