Premijer Orešković sa sindikalnim čelnicima

fah

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sastaje se u petak prvi put s čelnicima četiriju sindikalnih središnjica kako bi započeli socijalni dijalog o brojnim gospodarskim i socijalnim pitanjima koja treba rješavati nova Vlada.

 Predsjednik Samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je novinarima uoči sastanka kako ne očekuje previše jer je sastanak formalne naravi.
 Podsjetio je da je SSSH prije 12 dana zatražio formalni sastanak vezan uz više od 100 tisuća radnika u privatnom sektoru i uz konkretno rješavanje njihovih problema.
 „Danas očekujem samo da se dogovorimo oko konkretnog termina kada ćemo rješavati probleme Petrokemije Kutina i TLM-a Šibenik i kada će se postaviti strukture na razini svih ministarstava kako bismo mogli rješavati probleme i inicirati Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) jer već vidimo da su se počeli donositi zakoni mimo njega, a to tako neće ići“, poručio je Novosel.
 Upitan hoće li na sastanku biti riječi i o sindikalnom zahtjevu za povećanje osnovice plaća od šest posto Novosel je rekao kako su pozvani na sastanak bez dnevnog reda i saznanja s kim će, osim s premijerom, razgovarati pa je to teško za sada reći, rekao je Novosel.
 Očekuje se da bi jedna od tema razgovora mogao biti prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža u državnim i javnim službama.

Rasprava o prijedlogu Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, o kojoj je trebalo biti riječi u srijedu na saborskom Odboru za zakonodavstvo, odgođena je do dorade tog zakona. Prema prijedlogu, uskrata povećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za 4, 8 i 10 posto za 20, 30 i 35 godina radnog staža zaposlenima u državnim i javnim službama trebala se produljiti na ostatak godine.

 Stoga su iz sindikata tih službi izrazili očekivanje kako će ih premijer pozvati na razgovor kako bi se pronašlo prihvatljvo rješenje.
 Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić  već je ranije upozoravao da se mora riješti problem povećanja osnovice za plaće za šest posto svi zaposlenim u javnim i državnim službama budući se očekuje gospodarski rast u posljednja dva kvartala veći od dva posto.
 Iz Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) prosvjedovali su prošli tjedan jer Vlada nije udovoljila njihovu zahtjevu da se Agenciji za zaštitu radničkih potraživanja žurno odobre sredstva za isplatu minimalnih plaća za 1410 radnika, čiji su poslodavci blokirani.
 U sindikalnom izaslanstvu su predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević.

Komentiraj