Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Orešković razgovarao s patrijarhom Bartolomejom I.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković primio je u Banskim dvorima carigradskog patrijarha Bartolomeja I.,  a razgovarali su o važnosti ekumenskog i međureligijskog dijaloga, priopćeno je u petak iz ureda predsjednika vlade.

Arhiepiskop Bartolomej I. upoznao je premijera Oreškovića s naporima koje on i njegova ekumenska patrijaršija ulažu na tom području, naglasivši zajedničke susrete i inicijative njega i pape Franje radi približavanja i razumijevanja između pravoslavaca i katolika, stoji u priopćenju.

Razgovaralo se i migrantskoj krizi, kao i izazovima koje ta humanitarna kriza postavlja pred samu Europu. Naglašena je nužnost pružanja žurne pomoći i zajedničkog djelovanja kako bi se spasili životi i osigurala sigurnost zemalja pogođenih tom krizom, priopćeno je iz ureda predsjednika vlade.

Patrijarh je izrazio zadovoljstvo što Srpska pravoslavna crkva uživa sve vjerske slobode u Hrvatskoj, te što joj je vlada omogućila povrat imovine, navodi priopćenje.

U pratnji Bartolomeja I. bili su arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej, mitropolit sasimski Genadije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a uz predsjednika vlade su bili ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama vlade Hrvatske Ante Šprlje i zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Bartolomej I. je 270. vrhovni poglavar ekumenske Carigradske patrijaršije i “prvi među jednakim” patrijarsima pravoslavnih crkava koje su izrazito decentralizirane. U subotu će sa srbijanskim patrijarhom Irinejom služiti liturgiju u Jasenovcu u povodu, kako navodi Srpska pravoslavna crkva, obilježavanja 75. obljetnice stradanja svetih mučenika jasenovačkih, te posvetiti i episkopski dvor u Pakracu.

Komentiraj