FaH

Premijer Orešković: Potpora putu BiH prema euroatlantskim integracijama

Premijer Tihomir Orešković izjavio je u intervju za Dnevni avaz od četvrtka da se snažno zauzima za euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, o čemu je nedavno razgovarao i s čelnicima Europske unije, te je izrazio očekivanje da će se unutar BiH osigurati jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda, Bošnjacima i Srbima.

 “U svim mojim razgovorima, ne samo s bosanskohercegovačkim dužnosnicima nego i u svim susretima s čelnicima Europske unije, pa tako i na bilateralnom sastanku s (britanskim) premijerom Davidom Cameronom, naglašavam čvrstu potporu Vlade Hrvatske naporima BiH u pristupanju euroatlantskim integracijama”, rekao je Orešković za Avaz.
Pri tome je najavio da će Vlada RH pružit političku i tehničku potporu Vijeću ministara BiH i staviti im na raspolaganje svoja znanja, stečena iskustva i ekspertize iz svog pregovaračkog i pristupnog procesa s EU.
“S tim je ciljem pripremljen i pred potpisivanjem je sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu”, dodao je Orešković.
Najavio je i jačanje gospodarske suradnje, a prostor za širenje premijer vidi u poljoprivredi, transportu, energetici, prekograničnoj suradnji, što bi trebalo pomoći u zaustavljanju masovnog odlaska mladih ljudi.
Najavio je skori posjet Sarajevu ističući da je položaj hrvatskoga naroda u BiH za RH među prioritetima.
“Odnosi s Bosnom i Hercegovinom iznimno su nam važni, ne samo zbog dobrog susjedstva nego, kao što je poznato, i zbog hrvatskog naroda koji je jedan od konstitutivnih naroda BiH”, rekao je hrvatski premijer.
Najavio je i da će se ove godine početi s radovima na izgradnji Pelješkog mosta, ocijenivši ovaj projekt iznimno važnim kako bi se povezao cjelokupni teritorij zemlje, o čemu će se razgovarati i sa susjedima.
Dnevni Avaz je premijera Oreškovića u intervju predstavio kao istaknutog gospodarstvenika i stručnjaka koji je preuzeo ključnu poziciju u Hrvatskoj.

Članovi Predsjedništva BiH, predsjedatelj Dragan Čović te članovi Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, boravilo je u utorak i srijedu u posjetu Hrvatskoj, tijekom kojega su se razgovarali s najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Komentiraj