Premijer Orešković: Odluka o Brkiću i Lozančiću ovih dana

HINA/ Damir SENČAR

Premijer Tihomir Orešković najavio je u petak kako će “ovih dana” odlučiti o kandidaturu glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića za ministra branitelja, kao i o smjeni ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića.

Orešković je, na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon susreta s potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom, rekao da se do sada nije imao priliku sastati se s Milijanom Brkićem, ponovivši kako će se prije odluke prvo naći s njim.

“Našao sam se s više od 60 kandidata kada sam izabirao ministre i Vladu, a isti ću proces imati i za ministra branitelja”, rekao je.

Najavio je kako će “ovih dana” donijeti i odluku o Lozančiću, ističući kako je to proces.

“Svi znamo da je predsjednica svoj stav već objavila, da je pokrenula tu inicijativu i ja ću uskoro donijeti odluku”, rekao je Orešković, zaključivši kako je “to zajednička odluka”.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je početkom veljače potpisala odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i tu svoju odluku uputila u Vladu. Odluku o razrješenju šefa SOA-e, temeljem zakona, supotpisuje premijer Tihomir Orešković.

Inače, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u četvrtak na zatvorenoj sjednici nije prihvatio izvješće o izvješću o radu SOA-e u 2015. koje je podnio Lozančić. Šest je oporbenih članova Odbora glasovalo za prihvaćanje izvješća, šest vladajućih je bilo protiv, a jedan suzdržan, onaj Mosta.

Komentiraj