PREMIJER OCIJENIO: Dogovor s Velikom Britanijom predstavlja veliki dan za EU

Fah

Hrvatski premijer Tihomir Orešković ocijenio je da je dogovor s Velikom Britanijom veliki dan za Europsku uniju, jer EU bez Britanije ne bi bila EU.

“Danas je veliki dan za Europsku uniju. Mislim da je svima bilo jasno da Europska unija bez Velike Britanije nije Europska unija i mislim da je ovo uspjeh za sve”, izjavio je premijer Orešković nakon završetka summita.

Čelnici EU-a u petak navečer postigli su dogovor s Velikom Britanijom nakon dva dana intenzivnih pregovora. Riječ je o paketu reformi koje je tražila Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

“Želim premijeru Cameronu puno uspjeha. On sada  treba ići na referendum i ja se nadam da će Velika Britanija glasati za ostanakk u EU”, rekao je Orešković.

Na pitanje hoće li dio dogovora koji se odnosi na socijalne naknade za radnike u drugim zemljama članicama EU-a rezultirati time da i hrvatski radnici imaju manja prava, poput dječjih doplataka, premijer Orešković je rekao da će zakon biti isti za sve u Europskoj uniji.

“Kada je riječ o Velikoj Britaniji, mi još nemamo ista prava kao državljani drugih zemalja članica. Zakon će na kraju biti isti za sve koji su u EU. Ovo je jedan kompromis. Velika Brianija je tražila promjene i izazov je bio veliki – ostati ili izići iz EU. Mislim da je svima nama u interesu, pa i Hrvatskoj da Velika Britanija ostane u EU.  Premijer Cameron je danas dobio platformu koju može predstaviti građanima Velike Britanije. To je na kraju pobjeda za  sve, mi smo svi dio EU-a i imat ćemo iste zakone”,  rekao je Orešković.

Na upit je li s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, s kojim se bilateralno sastao na margini summita, razgovorao o pitanju energetske sigurnosti, Orešković je rekao da je bilo riječi o investicijama u kojima bi i Hrvatska i Mađarska mogle imati zajedničke interese, poput pruge Rijeka-mađarska granica, LNG-u i drugim projektima u energetskom sektoru.

Komentiraj